Над 100 милиарда рубли са изгубили руски фирми от хакери през 2017 г.

  • 20 декември 2017 09:13

  • 2021
  • 1
Над 100 милиарда рубли са изгубили руски фирми от хакери през 2017 г.
© Pixabay

През 2017 г. руските компании са изгубили от кибератаки близо 116 милиарда рубли, пише "РБК", като цитира данни на Националната агенция за финансови изследвания (НАФИ). Почти всяка пета фирма в Русия признава, че хакери са й нанесли щети. Бизнесът обаче все още подценява тази заплаха, посочват експерти.

Атакуван е бил главно едрият бизнес в Русия - 62 на сто от запитаните. Използвани са били най-вече вируси, с каквито са били заразявани работните компютри на служителите с цел изнудване за пари (20 на сто), разбиване на електронна поща (12 на сто) и опити за проникване в сайта на компанията (10 на сто).

Финансови щети са понесли 22 процента от жертвите на кибератаки в страната, в едрите компании - до 39 на сто. Средната стойност на загубите от киберзаплахи в големите предприятия е била над 850 хил. рубли, в микропредприятията - 30 хил. рубли.

Почти всички запитани (99 на сто) знаят какво представляват информационните заплахи, но руските бизнесмени все още подценяват последиците - 60 на сто смятат, че рисковете за техния бизнес са минимални.

Според оценка на Станислав Кузнецов от управата на руската банка Сбербанк годишните щети от киберпрестъпността за цялата икономика на Русия са 600 до 650 милиарда рубли, а в световен мащаб - 1 трилион долара.

По думите на Антон Фишман, висш служител от фирмата "Груп-Ай Би", руските компании харчат за дигитална сигурност средно 4 до 8 на сто от бюджета си за информационни технологии, което е недостатъчно.

Вестникът припомня няколко от големите глобални инциденти в сферата на информационната сигурност през 2017 г. През май вирусът изнудвач WannaCry, който криптира файлове и иска откуп за разкодирането им, атакува компютри в над 150 страни. В Русия пострадаха системите на мобилни оператори, вътрешното министерство и ред други ведомства. В края на юни друг криптиращ вирус - Petya, нападна електронни системи в редица европейски страни, Русия и САЩ.

Последвайте канала на

БТА
2021 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
не син

2017.12.20 | 17:24

1
Редно е да обвинят САЩ за това . Намеса в руската икономика чрез хакерство ! Не ги е срам !

Добави коментар

Водещи новини