Борислав Велков: Екранът пред стенописа на Йоан Левиев в НДК е демонтиран, както беше предвидено

  • 20 декември 2017 07:36

  • 1999
  • 0
Борислав Велков: Екранът пред стенописа на Йоан Левиев в НДК е демонтиран, както беше предвидено
© БНТ

Екранът пред стенописа "Човекът и мирът" на Йоан Левиев в Националния дворец на културата, който предизвика дискусия в социалните мрежи, вече е демонтиран.

Става дума за комуникационно недоразумение при осъществяване на технически тестове относно мултимедията в залата, уточни пред БНТ председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков. Имаме устойчиво решение за това къде и как ще бъдат позиционирани екраните в залите в които има творби. На отвореното посещение за журналисти, което беше в понеделник изрично обяснихме, че екранът е временно поставен, но явно не е било достатъчно, добави Велков.

Екранът беше монтиран на дистанция поне 10-15 см, а не директно върху стенописа. Хората, които монтираха екрана, са професионалисти и знаят, че трябва да се пази изкуството, и те го пазят. Нека не забравяме, че НДК е културен и конферентен център с много натоварена програма и трябва да има релация между неговото правилно функциониране и изкуството в него. Не е лесно да бъде съхранено и опазено, но и за това сме намерили начини как да става. Разчитаме и на съвестното отношение на посетителите и ползвателите, което е въпрос и на лично отношение към изкуството, заяви Велков.

Идеята да има изкуство в НДК е гениална и е отлично реализирана в цялостното архитектурно пространство. От друга гледна точка НДК може да бъде възприеман и като галерия. Гордеем се с всички над 80 произведения, всичките са еднакво важни и предвиждаме съвместно с Министерството на културата да преиздадем книгата за изкуството в НДК на български и английски език така, че то да достигне като послание до много повече хора и не на последно място до младите поколения, каза още Борислав Велков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1999 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини