Министър Петкова пое ротационното председателство на Съвета "Транспорт, телекомуникации и енерг

  • 19 декември 2017 09:13

  • 943
  • 0
Министър Петкова пое ротационното председателство на Съвета "Транспорт, телекомуникации и енерг
© Министерство на енергетиката

На последното формално заседание българският енергиен министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по пое председателството на Съвет „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част „Енергетика“ от министъра на икономиката и инфраструктурата на Естония г-жа Кадри Симсон.

Петкова благодари на естонското председателство за значителните постижения в изпълнение на общата програма на триото Естония, България и Австрия.

В рамките на заседанието на Съвета заедно с останалите енергийни министри на ЕС постигнахме общ подход по законодателни актове от пакета „Чиста енергия за всички европейци“ – регламента за управление на Енергийния съюз, директивите за електроенергия и енергия от ВЕИ и регламента за електроенергията.

„Ще работим активно за насърчаване партньорствата на всички равнища на основата на интегриран подход и съвместно сътрудничество, с фокус към засилване на регионалното сътрудничество със Западните Балкани“, подчерта министър Петкова. „Изграждането на стабилен Европейски енергиен съюз и постигане на положителни резултати по текущите теми от дневния ред на Съвета на ЕС са основен акцент в програмата ни за първото българско председателство. За нас е важно осъществяването на поетапен и икономически обоснован преход към ниско- въглеродна енергетика, при отчитане на националните специфики на енергийния сектор във всяка държава-членка“, каза Петкова.

По думите на енергийния министър страната ни ще участва в постигането на по-нататъшен напредък в дискусиите по законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“.

Сред основните цели за България е развитие потенциална на регионалното сътрудничество чрез изгражданена липсващата инфраструктура, с цел гарантиране сигурността на енергийните доставки. За осигуряване на енергийна сигурност в Югоизточна Европа от ключово значение е функционирането на газови връзки със съседните страни, както и изграждането на европейски газоразпределителен център на Балканите, допълни българският енергиен министър при представяне програмата на българското председателство в енергийния сектор. През следващите шест месеца се предвижда провеждането на редовни съвети на енергийните министри, както и над двадесет конференции и срещи по енергийни теми, които ще се проведат в България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
943 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини