Дизайнерската дрога - едно приключение с неясен край (снимки+видео)

  • 18 декември 2017 12:57

  • 8826
  • 3
Дизайнерската дрога - едно приключение с неясен край (снимки+видео)
© novini.bg

Употребата на дизайнерска дрога е едно приключение с непредизвестен край. За ефектът от употребата й пред novini.bg разказа доц. д-р Васил Атанасов – началник на Токсикохимична лаборатория към Клиника по спешна токсикология, КМБСТ, МБАЛ – ВМА.

Снимка: novini.bg



Дизайнерските дроги са група вещества, които са нови вещества и изпреварват непрекъснато съответното законодателство в страните, в които се разпространяват. Това е и една от идеите на тяхното създаване - да бъдат извън действащия закон, за да не могат да бъдат преследвани и наказвани. Обикновено дизайнерските дроги са нови наркотични вещества, които наподобяват действието на вече известните наркотици. Към днешна дата има две големи групи на преобладаващи дизайнерски наркотици на територията на България – групата на синтетичните канабоиди и синтетичните амфетамини.

С реална опасност за здравето на населението са и двете групи.

 

Снимка: novini.bg

С по-преобладаващо разпространение са групата на синтетичните канабоиди. Това са вещества, които се поръчват по интернет, плащат се с банкови карти и се доставят с куриер под формата на бял прах, който се разтваря в ацетон, обикновено лакочистител и с получения разтвор се обработва някаква суха тревиста маса. Най – често се използва обикновен чай от пакетчета, който се полива, образно казано с разтвора с ацетона, след време ацетона се изпарява и с остатъка се свива цигара и се пуши.
За разлика от традиционните наркотици, при този тип нови вещества, те естествено не пристигат с упътване за употреба и никой не знае колко да сложи от ацетона, върху какво количество трева да го разпредели и по какъв начин да го приготви, тоест тук има една бомба и не знаем по какъв начин ще рефлектира употребата на това вещество върху човека.

През последните няколко години имаме само няколко доказани случая. За съжаление са няколко само, защото съвременната техника и технология не позволява тяхната своевременна индикация. Ние виждаме проявата на веществото, подозираме употребата на ново вещество, но не можем да кажем – да, в този случай има употреба на дизайнерска дрога.
Само преди около две седмици в страната ни бе доказан първият смъртен случай от употреба на такъв синтетичен канабоид – младо момче починало в съня си след употреба на значително количество субстанция, нанесена върху тревиста маса от чай. При него концентрацията на веществото в пробите взети при аутопсията е била толкова висока, че това е направило възможно доказването на наркотичното вещество.

Доц. д-р Васил Атанасов разказа пред камерата на novini.bg и един куриозен случай – момче прочело при употреба на новата дрога, че не трябва да бъде на висок етаж поради риск от халюцинации и е отишъл в Борисовата градина предвидливо. Когато извънземните са отишли с летящите чинии да го вземат, той сам е звъннал на 112, за да поиска помощ. Това е случай с щастлив край. Но преди година имахме случай, когато момче в продължение на няколко дни беше в едно гранично състояние.
Употребата на дизайнерска дрога е едно приключение с не предизвестен край. Към новите вещества посягат най – често малолетните и непълнолетните, които в стремежа си да бъдат различни посягат към такива вещества.
По принцип обаче хората употребяват по – разпространени наркотични вещества.

Доц. д-р Васил Атанасов поясни и как влияе употребата на наркотични вещества при шофиране:
Най – лесно разпознаваеми на пътя са шофьорите, употребили марихуана, защото тя повлиява преценката за пространство и време. Ако един човек шофира адекватно и разумно, той няма да предизвика полицейска проверка и употреба на тест. След като един шофьор е проверяван, очевидно той е показал признаци и симптоми, предизвикали органите на реда.

 

Как се доказва употребата на марихуана при шофьорите и какво се случва при употребата наркотично вещество с алкохол, може да видите в интервюто с доц. д-р Васил Атанасов.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
8826 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
контролен оргън

2017.12.27 | 18:49

3
Нещастници криминализирахте натуралната, безвредна марихуана. Да пуша хората какви ли не,отровни боклуци.

2017.12.27 | 18:49

2
Поредната седесарска шашма с нарко-трафика.
Аз

2017.12.27 | 18:49

1
си копувам само убикновена недизайнерска дрога от Илиенци

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини