Хиляди българки жертви на фалшиви силиконови импланти

  • 18 декември 2017 09:11

  • 13209
  • 2
Хиляди българки жертви на фалшиви силиконови импланти
© Нова телевизия

Хиляди българки са жертви на фалшиви силиконови импланти.

А около 400 нашенки ще съдят немска компания, която в продължение на 10 години сертифицираше като безопасни опасните френски силиконови импланти „PIP”, разказа Нова телевизия.

Имплантите са пълни с индустриален вместо медицински гел. А до 2010 година са поставени на над 500 000 жени в света и на почти 3 000 в България.

„Около 70% от тези импланти, които са поставени, вече са разкъсани”, уточни пластичният хирург д-р Николай Георгиев.

Една от потърпевшите е Светлана. Тя разказва, че имплантът се е разкъсал и гелът се е разтекъл в тялото й.

„Този гел, който продаваха, мисля, че се използваше за матраци”, поясни Седрик Жоакимсман, който е доставчик на имплати PIP в България.

През март 2010 г. едни от най-използваните гръдни импланти в пластичната индустрия се забраняват. Фирмата е обявена в ликвидация, а собственикът й е осъден на 4 години затвор.

„Навсякъде пишеше, че засягат лимфната система, много силни болки в областта на гръдния кош”, спомня си Ивелина, която също е потърпевша.

Гелът, с който са пълни имплантите, дразни повърхността на обвивката, която го пази.

„И вместо да имаме една здравина на импланта, която по никакъв начин не може да бъде разкъсана, ние имаме една повърхност, която изтънява и губи своята еластичност. И имаме едно разкъсване на повърхността”, обяснява д-р Георгиев.

След поставянето на имплантите около 2-3 години не се усеща нищо. И след това започва лавинообразно развитие на проблеми - дискомфорт, болки, увеличени лимфни възли, разказа още д-р Георгиев.

Дали имплантът е разкъсан се засича с ехограф или ядрено-магнитен резонанс. Често обаче не се разбира изобщо, докато не се извади.

Всяка потърпевша може потърси правата си чрез колективно дело. До момента 99 българки са получили компенсация между 3 и 10 хиляди евро.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
13209 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.04.17 | 17:15

1
ФИТКИ ГЛУПАВИ! ТАКА ВИ СЕ ПАДА!
ee ne taka

2018.04.17 | 17:15

2
Абе фитки, ама отвсякъде се набива в главите на жените, че трябва да се едрогърди, що никой не вменява, че трябва да са интелигентни, за да успеят и да са обичани?

Добави коментар

Водещи новини