Лъвицата от разградския зоокът отново е бременна

  • 18 декември 2017 08:47

  • 3071
  • 0
Лъвицата от разградския зоокът отново е бременна
© Pixabay

Фондация „Четири лапи” ще прегледа и транспортира в София спешно още два лъва от Разград – 12-годишна бременна лъвица Рая и нейния партньор Хектор, съобщиха от организацията. Нелицензираният зоокът в Разград не разполага с условия за раждането и отглеждането на малкото, категорични са от „Четири лапи”.

Поради напредналата възраст на Рая и нестабилното здравословно състояние, както и заради липсата на подходящи условия за раждане и отглеждане на малки лъвчета в Разград, тя ще бъде докарана в столичния зоопарк, като грижите за нея ще бъдат поети от „Четири лапи". Заедно с нея в София ще дойде и нейният партньор Хектор.

Преди три месеца новородените лъвчета Терез и Масуд бяха стъпкани от родителите им, причина за това е била уплаха от панаир.

В момента лъвчетата са в добро състояние. Растат бързо. Скоро ще са доста големи. В момента са по 10-12 икг. Общината в Разград следи случая, но не участва, посочиха от зоопарка в София.

В началото на ноември организация „Четири лапи“ сключи споразумение с Община Разград за помощ и намиране на дом на пет от седемте лъва от нелицензирания зоокът в града, за които общината не може да се погрижи. В края на миналия месец специалисти от международната организация бяха в Разград, за да извършат пълни медицински изследвания на настанените в зоокъта лъвове и вазектомия на мъжките, за да се спре безконтролното и кръвосмесително развъждане на тези животни. Съгласно споразумението с общината, освен за Рая, Хектор и Асен, „Четири лапи" ще се погрижи и за малките Терез и Масуд, които бяха родени в началото на септември и изоставени от майка им веднага след раждането.

Общинската управа на Разград обаче изненадващо обяви намерение да дари Терез и Масуд на зоопарка в Пазарджик. О организациите „Четири лапи" и „Дивите животни” са категорични, че лъвчетата няма да оцелеят в пазарджишкия зоопарк, тъй като там нито имат условия за отглеждане на лъвчета без майка, нито персонал с достатъчен опит.

В Холандия има спасителен център Фелида, в който се предоставят условия близки до нормалната им естествена среда, след това се прехвърлят в друг такъв център в Африка. До първата си година те не са самостоятелни. В България няма кой да ги гледа. Ако се изпратят в такъв е обричане на сигурна смърт, а може и да бъдат прехвърлени в нечий частен дом, опасява се Явор Гечев от фондация „Четири лапи“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини