Румъния се прощава с крал Михай I (видео)

  • 16 декември 2017 13:21

  • 6177
  • 3
Румъния се прощава с крал Михай I (видео)
© gettyimages (архив)

Хиляди хора стояха на опашка в сряда и в четвъртък, за да могат за няколко секунди да отдадат последна почит на бившия румънски крал Михай Първи, пише в. "Адевърул". Михай Първи почина на 5 декември в Швейцария, а ковчегът с тленните му останки пристигна в Румъния в сряда и бе изложен за поклонение първо в двореца Пелеш в курорта Синая, а след това в Кралския дворец в Букурещ.

"Ромъния либера" допълва, че Кралският двор е решил да остави цяла нощ отворени вратите за всички желаещи да се простят с покойния монарх. Онези, които желаят да кажат последно сбогом на Михай Първи, могат да направят това и днес от 8.00 до 22.00 ч. "Адевърул" отбелязва, че вчера в Букурещ е пристигнал първият представител на царска фамилия от чужбина, който ще присъства на погребението на Михай Първи в Куртя де Арджеш. Става дума за Симеон Втори Сакскобургготски от България. Заедно с него бе престолонаследничката на Румъния Маргарета, пише "Адевърул".

В четвъртък вечерта жандармеристите съобщиха, че близо 10 000 души са отдали почит пред ковчега на Михай Първи. Въпреки студа, хората чакаха търпеливо, понякога в продължение на часове. "Адевърул" предава разговор между двама пенсионери на опашката. Единият казал на другия: "Слушай какво казвам!Социалдемократическата партия ще ни закопае по-бързо, отколкото ще бъде погребан кралят". Сред хората, които дойдоха вчера в Кралския дворец, бе кметът на Букурещ г-жа Габриела Фиря и кметовете на пети и шести район Даниел Флоря и Габриел Муту, отбелязва "Адевърул".

Внукът на Михай - Николае, който бе лишен от кралска титла през 2015 г., също бе сред множеството и поговори с хората, дошли да отдадат последна почит на краля. Николае дойде заедно със своята годеница. Хората му изказаха съболезнования, ръкуваха се с него, някои го прегръщаха разплакани. Някои румънци изразиха желание Николае да бъде крал на румънците. "Останете тук окончателно! Искаме да дойдете тук на мястото на Негово величество!", каза на Николае един мъж. Николае отговори, че е заедно със страната и народа. Запитан кога ще се върне в Румъния, той отговори, че ще се върне, но не иска да каже сега публично кога точно.
Стотици хора оставиха пред Кралския дворец цветя и запалиха свещи.

Последвайте канала на

БТА
6177 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.12.18 | 00:12

3
Мир на прахта му и смърт за демокрацията!

2017.12.16 | 20:11

1
социал-терористите*
пак ни изпревариха

2017.12.18 | 00:12

2
румънците.

Добави коментар

Водещи новини