Вицепрезидентът: При европредседателството ще се опитаме да преборим негативните стереотипи за Балка

  • 15 декември 2017 17:58

  • 1348
  • 1
Вицепрезидентът: При европредседателството ще се опитаме да преборим негативните стереотипи за Балка
© Прессекретариат на президента

Имаме амбицията 15 години по-късно да продължим Солунския процес. През шестте месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз вниманието на цяла Европа ще бъде насочено към Балканите.

Това отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Солун с гръцкия зам.-министър на вътрешните работи, отговарящ за въпросите на областите Македония и Тракия, Мария Коля-Царуха, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Една от нашите задачи е да преодолеем стереотипите, че тази част на Европа е по-слабо развита“, допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова заяви, че помощта на Гърция по подготовката на българското председателство е много важна.

“Ще разчитаме на Вас и през следващите 6 месеца”, подчерта тя.

“Ние сме членове на голямото семейство на Европейския съюз. Като част от Балканите, от Югоизточна Европа ние сме в още по-близки отношения. Разбира се, съществуват и актуални проблеми, които, убедена съм, ще преодолеем в рамките на доброто сътрудничество”, отбеляза от своя страна Мария Коля-Царуха.

Една от важните теми, засегнати на срещата, бе мигрантската криза. Илияна Йотова сподели работата си по този злободневен въпрос в качеството си на евродепутат и подчерта доброто сътрудничеството с гръцкия еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Двете обсъдиха и проблема за името на Република Македония.

“Надяваме се на положително решение, което не засяга нашата история”, отбеляза Мария Коля-Царуха.

От своя страна вицепрезидентът изрази увереност, че през 2018 г. въпросът ще бъде решен с приемлив компромис за всички страни от региона.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
всички ли който,

2018.01.09 | 22:45

1
влязат във властта стават като свине?

Добави коментар

Водещи новини