Насилие избухна в палестинските територии след петъчната молитва

  • 15 декември 2017 17:08

  • 2303
  • 2
Насилие избухна в палестинските територии след петъчната молитва
© Gettyimages

Палестинец наръга граничен полицай в столицата на палестинската автономна територия на Западния бряг на река Йордан. Това се случи по време на петъчната молитва. Нападателят е бил обезвреден веднага и е откаран от линейка на Червения кръст.

Това е поредната вълна на насилие в района, в поредния „ден на гнева“ на палестинците, след решението на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да признае официално Ерусалим за столица на Израел.

Сблъсъци избухнаха и в районите на Източен Ерусалим, Каландия, Витлеем и Хеброн.

Хиляди палестинци се събраха и край оградата на границата между Израел и Ивицата Газа, предаде Ройтерс. Двама души бяха арестувани в Свещения град след петъчните молитви, когато мюсюлманите се спуснаха по улиците и предизвикаха безредици. Те викаха: „С кръв и дух ще освободим Ал Акса“ и „Ерусалим е арабски град“. Полицията въведе допълнителни мерки за сигурност в района на Стария град.

На редица места израелските войници откриха стрелба и раниха 54 души, съобщи телевизия "Ал Джазира", цитирайки медицински служители.

Около 2500 души са участвали в днешните протести на Западния бряг, при които са ранени трима души. Демонстрантите палели автомобилни гуми и хвърляли камъни и запалителни бомбички срещу израелските полицаи и войници, които отвръщали със сълзотворен газ в опит да разпръснат тълпите.

 

Най-малко 38 души са ранени по границата между Израел и Газа, където управляващите ислямисти от Хамас призоваха за въстание срещу Израел в протест срещу решението на Тръмп.

Около 3500 палестинци са участвали в протестите в Газа днес. Израелските военни съобщиха, че "са стреляли селективно срещу главните подстрекатели на протестите". Състоянието на някои от ранените е сериозно.

 

Още в нощта срещу петъчния молитвен ден израелските власти значително засилиха мерките за сигурност в очакване на вълнения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2303 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ghost

2017.12.21 | 02:57

2
Sto ne pıkazvate desata vkarani v zatvora prebiti po ulicibe pumiari prodajni davieba i evreyskata prodajna mama media mi bila bokluci
майче,

2017.12.18 | 20:49

1
мама ти да ева долна. ОТВРАТИТЕЛНА МАНИПУЛИРАЩА ТЪПОТИЯ СИ ИЗСРАЛА.

Добави коментар

Водещи новини