ЕС даде зелена светлина за втората фаза за преговорите за Брекзит

  • 15 декември 2017 16:11

  • 1341
  • 0
ЕС даде зелена светлина за втората фаза за преговорите за Брекзит
© gettyimages (архив)

Европейските лидери дадоха зелена светлина за началото на втората фаза на преговорите за излизането на Великобритания от блока (Брекзит), предаде Би Би Си.

Новината бе обявена от председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск (на снимката). "Ние сме много щастливи от това, че предприемехме тази важна крачка", написа той в Twitter. Полският политик обаче апелира към Лондон да внесе яснота в позициите си по такива ключови въпроси като преходния период до окончателното излизане на Обединеното кралство от ЕС, очаквано през март 2019 г., и за търговията между Британия и 27-те.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето призова днес идният етап от диалога между Брюксел и Лондон да започне във възможно най-скоро време. Той също предупреди, че втората фаза на преговорите ще бъде по-трудна от първата.

Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в от своя страна благодари на европейските лидери за тяхното решение. Тя също заяви, че позицията на нейната страна ще бъде конструктивна и Брeкзит ще мине гладко.

Точната дата на старта на идната фаза преговори все още не е ясна. Очаква се ЕС и Великобритания да започнат диалога в началото на 2018 г.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини