Комисията за противодействие на корупцията няма да разглежда анонимни сигнали

  • 15 декември 2017 12:20

  • 1450
  • 1
Комисията за противодействие на корупцията няма да разглежда анонимни сигнали
© Novini.bg (архив)

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество няма да разглежда анонимни сигнали за корупция и конфликт на интереси за лица, заемащи висши публични длъжности, реши окончателно парламентът.

Депутатите приеха на второ четене текстове от антикорупционния законопроект. Комисията ще може да се самосезира по публикации в медиите. Всеки сигнал следва да съдържа трите имена, единен граждански номер, адрес, телефон, факс и електронен адрес на подателя, конкретни данни за твърдяното нарушение на лицето, заемаща висша публична длъжност, както и позоваване на документи или други източници, които съдържат информация, подкрепяща изложеното в сигнала.

По предложение на "Обединени патриоти" отпадна текст, гарантиращ защита от съдебно преследване на подалия сигнала. В първоначалния вариант на законопроекта се предвиждаше подателят на сигнал за корупция или за конфликт на интереси на лице, заемащо висша публична длъжност, да не може да носи отговорност и да търпи други неблагоприятни последици само на това основание.

Според Филип Попов /"БСП за България"/ това означава, че подателят на сигнала не носи никаква отговорност независимо дали е донос или не. Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ посочи, че с този текст грубо се нарушават правата на лицето, срещу което е подаден сигнал, и поиска да отпадне. След дискусията със 70 гласа "за", 4 "против" и 41 въздържали се спорният текст отпадна от окончателния вариант на законопроекта, въпреки заявената подкрепа от ГЕРБ.

Лицата, на които е възложено разглеждането на сигнала, са длъжни да не разкриват самоличността на подалия сигнала, записаха депутатите. Проверяващите сигнала са длъжни да не разгласяват фактите и данните, които са им станали известни, както и да опазват поверените им писмени документи от нерегламентиран достъп на трети лица. Законопроектът предвижда предприемането на конкретни мерки за опазване на самоличността на подалия сигнала, включително мерки, предотвратяващи действия, чрез които му се оказва психически или физически натиск.

Лицата, заемащи висши публични длъжности, ще подават декларации за имущество и интереси, които ще се проверяват в шестмесечен срок от инспекторите на Комисията. Ще се поддържат и регистри на подадените декларации. Гласуването на второ четене на Законопроекта за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество ще продължи следващата седмица.

Последвайте канала на

БТА
1450 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
правилно

2017.12.15 | 15:30

1
то всички престъпници се знаят от народа.

Добави коментар

Водещи новини