Червеното вино трябва да се пие студено, не на стайна температура

  • 15 декември 2017 11:08

  • 21935
  • 3
Червеното вино трябва да се пие студено, не на стайна температура
© Pixabay

Досегашната практика да се сервира червеното вино на стайна температура се оказала напълно погрешна, твърдят австралийски експерти, цитирани от в. "Метро".

Според мнението на специалисти от Винарската академия в Сидни червеният елексир е най-добре да се употребява при температура между 12 и 18 градуса по Целзий. Тоест червеното вино трябва да се пие много по-студено, отколкото беше практиката досега.

Според Тейлър Уайнс, ако тази напитка се сервира топла /тоест при стайна температура/ в нея започва да доминира алкохолът, който замъглява особеностите на букета й. Но има и друга опасност - ако бутилката с червено вино бъде прекалено студена, тогава почти изцяло се губи ароматът й.

При все това, изтъкват австралийските специалисти, различните сортове вина трябва да се предлагат различно изстудени. За каберне совиньон и шираз е препоръчително да се сервират с температура 16-18 градуса. За по-леките брандове, като пино ноар, препоръчителен е по-студеният интервал от 12-14 градуса. И тук стигаме до белите вина като совиньон блан и пино гри, за които идеалната температура е 6-8 градуса.

Последвайте канала на

БТА
21935 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.12.20 | 16:55

3
ами естествено - за стайна температура се имало предвид около 12-15С ,както е било преди да има парно...
Богомил

2017.12.18 | 09:25

2
И какво са открили? От 50 години пия вино и винаги съм знаел, че се сервира на 12-14 Со. Между другото това беше и температурата на дядовата изба.

2017.12.16 | 18:38

1
Гарги да му изпият очите на Костов на кола.

Добави коментар

Водещи новини