Бойко Борисов настоява за по-силна външна политика на ЕС (снимки)

  • 14 декември 2017 21:12

  • 10063
  • 4
Бойко Борисов настоява за по-силна външна политика на ЕС (снимки)
© МС

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г коментира пред журналисти, че България се намира в деликатна ситуация, защото след две седмици поема председателството на Съвета на ЕС и трябва да балансира между всички позиции.

На въпрос за мнение по спора за задължителните миграционни квоти на ЕК, той посочи, че според него е необходимо ЕС да се намеси много силно в геостратегическата политика. "Виждате президентите Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, Арабската лига - взимат се решения, които след това носят някакви последици. Ние къде сме, какъв е днес спорът - между Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето и Доналд Туск, и съответно между всички нас, колко пари и как да приемаме все повече мигранти", добави той пред журналисти в Брюксел.

"Едни водят войните, едни ползват репарациите от петрола, а други ще се избием колко пари да дадем, кой колко мигранти да поеме. Видно е, че на народите, особено в граничните страни на ЕС, това не им харесва, пагубно е за всяка политическа партия, която го подкрепи. Виждате, че Европа се разтресе, държави, в които никога това не се е говорило, основни партии загубиха избори, налага се да се правят коалиции от какъв ли не тип, само и само да се спаси политическото пространство, да има управление", поясни премиерът.

Борисов предложи ЕС да предприеме много силна и бърза външна политика. "Това е най-богатото, най-доброто място за живеене, с огромен БВП. Второ, границите на ЕС да се пазят като едно време. Всеки, който иска да влезе в Европа, да влезе по два начина - тези, които бягат от войните, докато се спасят, сме длъжни, защото сме най-хуманните, а и виновни, като цяло, да бъдат обгрижени нормално, както всяко човешко същество заслужава нормален начин на живот. Икономическите мигранти ще бъдат спирани и ще отиват там, където биват искани", допълни министър-председателят.

В отговор на въпрос той уточни, че предлага засилване на дипломатическия подход, а не изпращането на армии навън. "Говоря за дипломация, с армиите се видя какво става - изпратиха и американците, и турците, и руснаците - изпребиха хората там, разрушиха държавите, милионите мигранти и милиардите евро, които плащаме, са в Европа. Длъжни ли сме за това, че водят войни, България да приеме десетки хиляди мигранти?", попита Борисов.

"След като непрекъснато сме потърпевши, питам защо ни няма на срещите, на които се събират да взимат решения", добави той.

По повод днешното заседание на Европейския съвет, на което бе ознаменувано обособяването на европейската отбрана, той уточни, че нашата страна има три проекта - за наблюдение в Черно море и за военно сътрудничество. По въпроса със санкциите срещу Русия премиерът отбеляза, че мненията в ЕС са разделени.

"Едните държави са твърдо за отпадане на санкциите - Унгария, Гърция и много други; има други като Полша, които са изключително против", поясни Борисов.

За преговорите по оттеглянето на Великобритания премиерът посочи, че нищо не е решено все още. Той съобщи, че следващата седмица главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще бъде в София. "След като няма пари, срокове и кога техническите споразумения ще влязат в сила - затова предния път бях скептик. Имаше малко еуфория преди седмица в Брюксел, че всичко върви добре, вчера ни попариха. Нека изчакаме, защото принципът "Докато за всичко не сме се разбрали, значи за нищо не сме се разбрали" е в пълна сила в този случай. Виждате, че дори Британия се тресе в парламента, това е изключително сложен процес", коментира министър-председателят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10063 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.12.15 | 14:52

3
тия ЕС гейдеруги що не го вземат при тех

2017.12.15 | 14:52

4
Като му дойде времето може да го вземат. но другарката Нинова не. А ти върви и си опресни речника, че само от педеруги разбираш.
Магнолията Мафиотот

2017.12.15 | 14:51

2
Имотите на Мони дай и ДжейнАр Боко на Кардам дай. Народно проклятие

2017.12.15 | 14:51

1
Няма по голям лумпен от нашият мафиот Борисов колкото и да му се иска няма да може да смени имиджа си на престъпник. На западна Европа не и дреме за Борисов по вероятно да се чудят какво прави тях!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини