Валентин Радев се срещна с еврокомисар Джулиан Кинг (видео)

  • 14 декември 2017 14:30

  • 856
  • 0
Валентин Радев се срещна с еврокомисар Джулиан Кинг (видео)
© МВР

Министърът на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 проведе днес работна среща с Джулиан Кинг - комисар, отговарящ за Съюза на сигурност.

Двамата обсъдиха въпроси в сферата на отговорност на европейския комисар. „Запознах комисар Кинг с нашите идеи по началото на председателството на Съвета на ЕС и с темите, които ще бъдат придвижвани по време на идните шест месеца. Направихме преглед на работата досега в България по темите за сигурността, включително и в контекста на усилията ни да систематизираме информацията за опазване и на останалите външни граници на ЕС, за да бъдем по-адекватни като председателстваща страна“. Това съобщи на брифинг след разговорите българският вътрешен министър. Той отново очерта четирите основни приоритета в частта „Вътрешни работи“, три от които са пряко свързани с работата на комисар Кинг и с работата на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, който министрите Радев и Цачева ще председателстват заедно през първата половина на 2018 г.: По-голяма сигурност за гражданите на ЕС; По-добро управление на миграционните процеси; По-сигурни граници; Интеграция на шестте страни от Западните Балкани към ЕС след изпълняване на съответните критерии. В този смисъл двамата споделят виждането, че между държави от ЕС не може да има страни без перспектива за членство в близко бъдеще, тъй като това пряко касае сигурността на ЕС.

По време на срещата бе акцентирано върху двете теми, които България ще постави на първия неформален Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“. Дискутирани бяха и въпроси, свързани с противодействието на тероризма, незаконното преминаване на границите, включително и от хора, за които има данни, че са свързани с терористични организации, както и борбата срещу киберзаплахите и киберпрестъпността.

Комисар Кинг изрази задоволство от напредък на България в подготовката за председателството на Съвета на ЕС. „Важно е да засилим нашето сътрудничество и по-конкретно в областта на противодействието на тероризма, престъпността и заплахите в киберпространството и очаквам това да стане по време на българското председателството. Живеем във времена на предизвикателства, необходимо е да работим заедно, за да отговорим на безпокойствата на европейските граждани“, заяви комисарят, отговарящ за Съюза на сигурност. По думите му, очертава се натоварен дневен ред за българското председателство, под ръководството на което ще бъдат положени допълнителни усилия за ограничаване на пространството, с което разполагат терористите в техните намерения да ни навредят: възпрепятстване на опитите им да се сдобият с оръжия и със средства, с които да финансират атаките си; справяне с радикализацията и най-вече посредством онлайн съдържание. В този смисъл ще е ключово тясното сътрудничество с големите интернет компании, така че те да са в състояние да засичат и свалят материали, които представляват пропаганда. Ще бъде засилен обменът на информация и усъвършенстване базите данни и тяхната оперативна съвместимост. Засилване на взаимодействието между службите за сигурност и правоприлагащите органи, както и подобряване сътрудничеството с държавите от Западните Балкани също са сред въпросите, по които ще бъдат положени допълнителни усилия, коментира комисар Кинг. Той благодари на министър Радев за готовността за съвместна работа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
856 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини