Вижте кои са най-добрите университети и кои специалности са с най-висок доход в България (видео)

  • 14 декември 2017 14:05

  • 9480
  • 4
Вижте кои са най-добрите университети и кои специалности са с най-висок доход в България (видео)
©

На първо място се нареждат Софийският университет наравно с Американския колеж, а УНСС е на второ място. Това заяви Георги Стойчев - изпълнителен директор на институт "Отворено общество" на 7-то издание на Рейтинговата система на висшите училища в България, на което присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев. Резултатите бяха обявени по време на пресконференция в Министерство на образованието.

Софийският университет се изкачва на първо място и по национално направление Здравни грижи, където си дели челната позиция с Медицинския университет в Плевен.

Според данните, сред завършилите в Софийски университет безработицата е 1 %, в сравнение с Шуменския университет, където процентът е над 4. 

"Рейтинговата система ни позволява да видим развитието във висшите училища. Създават се тенденции, една от тях е подобряване на връзката на висшите училища с пазара на труда. Безработицата сред завършилите е под 3 %. Почти нулева е в секторите на отбраната и здравеопазването. 49 % от завършилите през последните 5 години, на трудови договори се развиват на позиция изискваща висше образование", допълни Стойчев.

"Средният облагаем доход на завършилите е 1148,54 лева. И в това отношение имаме сериозно подобрение. Намалял е броят на студентите в икономическите специалности. Спаднала е и бройката и на кандидатстващите в сектор администрация, там процентите са 27. Въпреки това студентите, които се обучават в УНСС са с леко увеличение. Броят на студентите през последните години се е увеличил с 66%", разкри изпълнителният директор на институт "Отворено общество" .

'Според професионалните сектори има различен тип разпределение. Здравеопазване, отбрана и образование са сектори, в които не е важно мястото, на което учиш. Вторият тип професионални направления са тези, в които има значение изборът на висше училище. Такива направления са инженерните науки, природните науки, администрация, информатика и компютърни науки. Информатиката и компютърните науки са на първо място в Софийски университет. Завършилите там са с доход 3400 лв. Третият тип професионални направления са тези, при които изборът на специалност е пряко свързано с висшето училище. Например архитектура, строителство и геодезия. В този случай трябва да се интересувате кое учебно заведение предлага тези услуги", завърши Вълчев.

"Рейтинговата система се усъвършенства с всяка година. Тези оценки в системата ни служат за преструктуриране на финансирането във всяко висше училище. Подобрява се и информационният избор на кандидат-студентите. Създават се и стимули за подобряване на индикаторите за научна дейност", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Държавните висши училища преди 200 години са предлагали близо 200 специалности, към днешна дата те са близо 300. В следващата година специалностите ще намалеят с 15", допълни още той.

"Системата ни показва, че има подобрение на показателите за облагаем доход и осигурителен доход. Има увеличение и в дохода в медицинските и аграрните сектори", разкри министърът.

"Призовавам родители и ученици да се насочат към математическите и природните науки. В тези сектори ще има ръст на доходите през следващите години", завърши Красимир Вълчев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
9480 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Случайно минаващ

2018.02.10 | 18:07

4
Американският колеж в София не е университет. Има Американски университет в Благоевград, с филиал в София... Какво сравняваме?... Средни училища с висши, или ... важното е да се пишат глупости...

2017.12.15 | 15:18

3
Добрите университети са Факултето - София и Столипиново - Пловдив. Те дадоха елитни ръководни кадри на синята власт.

2017.12.14 | 14:34

2
тукашния "американски" колеж е по-зле от СУ, правете си изводи

2017.12.14 | 14:33

1
кое му е доброто на американския колеж? поне да беше филиал на някой добър американски университет а не ченгеджийница

Добави коментар

Водещи новини