Във Варненска област от свлачища са засегнати 37 000 декара

  • 14 декември 2017 11:56

  • 638
  • 0
Във Варненска област от свлачища са засегнати 37 000 декара
© pixabay.com

Във Варненския регион от свлачища са засегнати близо 37 000 декара, каза днес областният управител Стоян Пасев при откриването на международна конференция, посветена на борбата със свлачищата и управлението на крайбрежните зони.

Форумът, събрал експерти от Италия, Испания, Германия и България, е в рамките на проект "Устойчивост на системата земя-море за стратегии за екотуризъм".

Колко средства са необходими за справяне със свлачищата е неясно, тъй като не е направено подробно остойностяване за нито едно от тях, допълни Пасев.

По думите му голям проблем за региона е и брегоукрепването. Буните във Варненско не са ремонтирани, откакто са направени, посочи Пасев.

По българското крайбрежие характерен проблем е морската абразия, допълни инж.Красимир Маринов, специалист по морска хидротехника.

Той посочи, че за да се пристъпи към оправяне на свлачище, първо трябва да е ясна причината, която го е предизвикала. Българското крайбрежие е проучено изцяло и, докъдето са стигнали парите, са направени изследвания, посочи Маринов и допълни, че е много добре да се види чуждият опит, но той трябва да се прилага разумно, съобразно спецификата на тукашните условия.

У нас проблемът е, че на сравнително къс бряг имаме всички типове проблеми и те са съчетани с мощни свлачищни процеси, каза експертът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини