ВМА отново е на челни позиции сред болниците в България (видео)

  • 14 декември 2017 10:30

  • 6542
  • 5
ВМА отново е на челни позиции сред болниците в България (видео)
© Novini.bg

ВМА отново е на челни позиции сред болниците в България. За финансовитата дисциплина на болницата, за доверието и уважението, което тя е спечелила сред пациентите и лекарите от всички точки на страната разказа пред novini.bg началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„ВМА винаги е оцелявала по най-добрия начин в продължение на 126-годишната си история. Дори и в последните три години и половина, когато тя на практика беше една банкрутирала болница“, обясни полк. Мутафчийски и подчерта: „С подкрепата на правителството и с усилията на мениджърския екип на ВМА излязохме от тази ситуацията с 52 милиона цесия към Банката а развитие и с помощта на изплатени разходи от страна на болницата. Към момента имаме 12,4 млн. лв. остатък от цесията. Тези средства са планирани и ще бъдат платени следващата година. Оперативният дълг на ВМА към 1.12.2017 г. беше 12 млн. и след последното плащане е вече 6,5 млн. лв. Очакваме и плащане от НЗОК за ноември месец и най- вероятно оперативният дълг ще бъде около 3 млн. лв. или нула“.

„Един оперативен дълг от 5-6 млн. лв. на такава болница като ВМА е напълно нормален и това не ни плаши, защото може да се покрие за един месец. Страшно беше положението преди това“, обясни началникът на ВМА. Проф. Мутафчийски отчете, че тази година има ръст от над 13% на пациенти, включително и ръст в приходи от НЗОК. „Има съществен ръст на приходите по линия на НОИ за нашите два санаториума в Хисаря и Банкя, и от самостоятелното ни ДКЦ, което бележи ръст в своите приходи с около 411%“, съобщи още той. „Над 13 000 са пациентите, пренасочени от други лечебни заведения във ВМА, което говори за доверието на колегите ни от цялата страна. Това е авторитет“, заяви с гордост полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Според данните, над 4000 души на седмица се преглеждат в поликлиниката към ВМА. Полк. проф. Мутафчийски не скри притесненията си по отношение на лимитите, които са ограничаващи за ВМА. „Много е трудно - хем да отговорим на очакванията на пациентите ни, хем да се съобразим с тези лимити. В ежемесечни разговори сме по този въпрос с Министерство на здравеопазването и с НЗОК. Аз имам пълно разбиране, че трябва да има някакви ограничаващи механизми, колкото и да не ни устройва. Ежемесечно се водят разговори с добре мотивирани аргументи, че ВМА е болница като последна инстанция в България“, заключи началникът на лечебното заведение.

Какво каза още полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски вижте в прикаченото видео.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
6542 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Иванчо

2017.12.16 | 00:09

5
Армия няма, ВМФ няма и ВВС няма, ама на ВМА хвалбите стигат и за трите! Хвала!
Гост

2017.12.15 | 09:00

4
Винаги ВВМА е била елитна! Те защитават не само суверенитет на държава, но и спасяват потерите от пациенти "университетски" лекувани при безнадеждния им поход от частна в частна болница!

2017.12.14 | 15:42

3
Без връзки в СДС-то няма ВМА, народът е при селския недоучил фелдшер.
Пациент

2017.12.14 | 12:41

2
Като хирург професора е перфектен! Поклон! Явно и като управляващ болницата е такъв. Някак по-спокоен съм, когато чета ДОБРИ НОВИНИ.

2017.12.14 | 12:07

1
сигурно...

Добави коментар

Водещи новини