Пет села протестират срещу изграждането на компостираща инсталация

  • 13 декември 2017 20:48

  • 1426
  • 0
Пет села протестират срещу изграждането на компостираща инсталация
© Pixabay

Пет села от община Съединение се обявиха срещу изграждането на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци в землището на село Неделево, на 400 м от първите къщи.

Вече 254 жители от селото са се подписали с искане за спиране на проекта, който община Съединение ще реализира съвместно с община Стамболийски. Жителите на Неделево са подкрепени с подписки и от живеещите в съседни села Церетелево, Голям Чардак, Малък Чардак и Любен, каптажът на питейната вода за които е в непосредствена близост до терена.

По думите на адвоката на Инициативния комитет, оглавил протеста, Милена Христова, жителите на селото не са информирани за това, което ще се изгражда, не е направено допитване до тях и не е потърсено съгласието на собствениците на имоти, съседни на определения за това терен. По думите й в предложението няма посочен алтернативен имот, както и обоснование, че изграждането на това съоръжение е необходимо и належащо, никъде не става ясно колко и какви работни места ще се открият, както и какво ще се случи с отпадъчния продукт. Посоченият терен е в непосредствена близост до зона, защитена по натура 2000 - река Пясъчник, в района на която има много защитени в Червената книга животински видове, посочи още Христова. Той граничи и с пътя за туристическите обекти Копривщица, Панагюрище и Красновски бани.

Според нея единствената цел на двете общини е "да се усвоят някакви европейски пари, но как и защо - на никого не е ясно", предаде БТА.

Възражение, подкрепено с подписките на петте села, днес бе внесено до ръководството на Оперативна програма "Околна среда", кметовете на двете общини и РИОСВ - Пловдив.

Според втория адвокат Стефан Цонев, зелените отпадъци, които биха захранили тази инсталация се оползотворяват от хората като храна за животните и тор за нивите им.

Не мисля, че има проблем, коментира кметът на община Съединение Атанас Балкански. Според него хората не правят разлика между сметище и компостираща инсталация, каквато ще се изгражда. Ако не го направим това, през 2019 година общината ще трябва да плаща по 95 лева на тон за извозване и депонирани на отпадъците, при цена от 40 лева на тон сега, допълни кметът. Балкански допълни, че няма технологично време за смяна на терена.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини