Индонезийски съд обвини арестувания шеф на парламента в корупция

  • 13 декември 2017 20:11

  • 715
  • 0
Индонезийски съд обвини арестувания шеф на парламента в корупция
© Pixabay

Специализираният индонезийски съд за борба с корупцията обвини днес бившия председател на парламента Сетя Нованто за участие в корупционна схема за 170 милиона долара, предаде Ройтерс.

Доведеният в залата арестант забави с няколко часа началото на съдебния процес в Джакарта днес, настоявайки, че е болен. След дълги формалности съдебното заседание все пак започна.

Нованто бе арестуван миналия месец по подозрение, че е замесен в корупционен скандал, свързан с проект за въвеждане на електронни лични карти. Той подаде оставка от затвора тази седмица след дълги увъртания и отрича обвиненията.

Обвиняемият не за първи път е уличен в корупция, но намираше начин да се задържи на високия пост. Той е председател на партията "Голкар", член на управляващата коалиция и съюзник на президента Джоко Видодо.

По последното дело на няколко пъти през последните месеци Нованто бе призоваван на разпит, но не се явяваше по призовките, изпратени му от Комисията за борба с корупцията (КРК) и твърдеше, че се нуждае от сърдечна операция.

На днешното заседание на съда Нованто се яви в бяла риза и ярка оранжева жилетка, каквито носят заподозрените от КРК, и още в началото каза, че има стомашни проблеми и му е необходима медицинска помощ. Обвинителите от КРК заявиха, че той лъже и че по-рано същия ден е бил прегледан от лекари, които са казали, че е в добро здраве. После той отказа да потвърди пред съда формални детайли, като името и рожденото си място.

След дълги процедурни препирни бе разрешено лекари отново да го прегледат, след което заседанието започна. Председателстващият съдия разреши на прокурора да прочете обвиненията, които включват незаконна намеса в процеса на поръчката за електронни лични карти.

Обвиненията срещу Нованто и неговото поведение след това предизвикаха широк обществен отзвук. Вестниците са пълни с негови карикатури.

Цялата сага около случая с парламентарния шеф засили мнението на индонезийците, че техният парламент, отдавна смятан за гнездо на корупция, е пропаднала институция, отбелязва Ройтерс. През юли Амнести интернешънъл призова президента Видодо да защити КРК от опитите на законодателния орган да свие пълномощията на комисията.

Последвайте канала на

БТА
715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини