Руски ядрен завод допусна, че може да е източник на засечения радиоактивен изотоп

  • 13 декември 2017 17:34

  • 6558
  • 3
Руски ядрен завод допусна, че може да е източник на засечения радиоактивен изотоп
© Pixabay

Член на управата на руски завод за преработка на ядрени материали, заподозрян като източник на радиоактивния облак над Европа тази есен, призна днес, че засеченият тогава изотоп е част от производствения цикъл на завода. Той обаче добави, че отчетените стойности са пренебрежимо малки, предаде Асошиейтед прес.

Високопоставени руски служители съобщиха миналия месец за високи нива на изотопа рутений-106 в райони, близки до ядрения завод "Маяк" край Челябинск в Уралските планини. Екологичната организация "Грийнпийс" предположи, че вероятно източникът е "Маяк", но заводът отговори, че не е извличал този изотоп и че от години не е извършвал други операции, които могат да доведат до емисия на рутений в атмосферата.

На пресконференция днес Юрий Мокров - съветник на генералния директор на завода, каза, че рутений-106 рутинно се появява при преработката на отработено ядрено гориво. Според него обаче заводът не може да е източник на каквото и да е голямо изхвърляне на изотопа, защото не го произвежда целенасочено и защото емисиите при производствената дейност там са толкова незначителни, че "ние можем да ги засечем само в комина". Според Мокров в отработеното ядрено гориво се съдържа рутений и в производствения процес "Маяк" рутинно засича този изотоп, но "фактическите му емисии са стотици пъти под допустимите норми".

Руски експертен екип, изпратен да изследва засечената миналия месец радиоактивна емисия, не успя да идентифицира източника на изотопа, но предположи, че той може да е бил сателит, излязъл от орбита и разпаднал се в атмосферата при падането. Със завод "Маяк" е свързана една от най-тежките ядрени кризи, станала в зората на ядрената ера - на 29 септември 1957 г., когато избухна резервоар с ядрени отпадъци. Радиоактивно заразена се оказа огромна територия от 23 000 кв. км и се наложи да бъдат евакуирани 10 000 души от съседните райони.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6558 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
крепостни потомствени дегенерати

2018.02.27 | 14:47

2
Болшевишки пияни некадърници и негодници -- марш по дърветата и няма да слизате без разрешение от богатия и умен западен свят .

2018.02.27 | 14:48

3
кой ти дава уран за тока от козлодуй бе дрисльо
ЧЕРВЕН БОКЛУК

2017.12.31 | 00:11

1
ЧЕРВЕНАТА МУРВА МАЙКА ТИ МИ ДАВА УРАН -- В ПОЗА ПАРТЕР И ПОД ПРОСКУБАНАТА ОПАШКА .

Добави коментар

Водещи новини