Поскъпването на водата било заради несъществуващи пречиствателни станции

  • 13 декември 2017 16:45

  • 8202
  • 2
Поскъпването на водата било заради несъществуващи пречиствателни станции
©

ВиК дружества са искали поскъпване на водата заради несъществуващи пречиствателни станции. От комисията за енергийно и водно регулиране обаче са отхвърлили заявленията. Въпреки това обаче водата в 14 области ще поскъпне с до 20% от 1 януари.

От регулатора обясняват, че цените са заложени в бизнес плановете на дружествата, които преди това са одобрени от местните общински съвети и кметовете. В замяна - качеството на питейната вода се очаква да се подобри, предаде БТВ.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочва, че при несъответсвия и инвестициите са по-малко от заложените, те ще бъдат отразени, чрез намаляване цената на водата.

Според ресорния министър се спекулира с цената на водата. Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е заяви, че ще се предложат законови изменения, с които най-бедните групи от населението да получават безплатния минимум водно количество по подобие на енергийните помощи. Всеки има право да протестира, но е интересно как виждаме в един и същи ден в едно населено място искания за финансов ресурс за ВиК инфраструктурата и организиран протест срещу покачването на цената.

Нанков отбеляза, че качествената услуга струва пари и това трябва да бъде ясно. Министърът добави, че услугата за предоставяне на вода за питейно-битови нужди и пречистване на отпадните води освен икономическа има и много сериозна социална компонента и затова имаме независим орган - КЕВР, който следи за спазването на всички критерии. Нанков посочи, че всички искаме нормално качество, нормални количества, адекватно водоподаване при гарантирани 24-часов режим на подаване и това изисква ресурс от страна на ВиК операторите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8202 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.14 | 10:09

2
Да ви иба майката !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.12.16 | 10:13

1
и аз така.

Добави коментар

Водещи новини