Силните ветрове и сушата спъват усилията за потушаване на пожарите в Калифорния

  • 13 декември 2017 15:09

  • 1085
  • 1
Силните ветрове и сушата спъват усилията за потушаване на пожарите в Калифорния
© Gettyimages

Силните ветрове и сушата са основните пречки пред пожарникарите в Калифорния, които се опитват да овладеят огромният пожар, унищожил десетки домове, съобщи Ройтерс.

Пожарът "Томас" се разпростря на 43 км, откакто се разгоря на 4 декември и се превърна в петия най-голям пожар в историята на щата. Той е изпепелил досега 953 кв. км площи в окръзите Вентура и Санта Барбара - район, по-голям от град Ню Йорк.

Временно утихване на ветровете позволи вчера на пожарникарите да попречат на "Томас" да погълне още домове. Днес обаче настъпи промяна в метеорологичните условия и пламъците отново спъват усилията на огнеборците, съобщи противопожарната служба.

Пожарът, който е локализиран едва до 25%, ще продължи да застрашава крайбрежните райони Санта Барбара, Карпинтирия, Съмърленд и Монтесито до петък, прогнозира националната служба за времето. Със стихията се борят 7800 пожарникари. Пламъците изгориха досега 701 къщи и принудиха повече от 94 хиляди души да се евакуират. Усилията за потушаването му струват 55 милиона долара, съобщиха местните власти. В много училища в Санта Барбара и съседни окръзи тази седмица бяха отменени часовете, които няма да започнат, докато свърши зимната ваканция през януари. Други пожари, които засегнаха миналата седмица Сан Диего и Лос Анджелис, до голяма степен бяха поставени под контрол.

Противопожарната служба в Лос Анджелис съобщи днес, че според следствието пожарът "Скърбол", унищожил 6 къщи в Бел Еър, е започнал от бивак на бездомни под една от магистралите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1085 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.13 | 16:09

1
Жалко за пострадалите животни там!

Добави коментар

Водещи новини