Младен Маринов: Днес повече от всякога се нуждаем от обединение за сигурността на народите ни

  • 13 декември 2017 14:52

  • 1082
  • 0
Младен Маринов: Днес повече от всякога се нуждаем от обединение за сигурността на народите ни
© Novini.bg (архив)

Днес повече от всякога се нуждаем от обединение и координирани усилия в името на общата цел –сигурност на народите ни.

Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов пред участниците в Конференцията на ръководителите на полицейските структури на държавите от Балканския регион (FORO DI ROMA), съобщиха от пресцентъра на МВР.

Форумът за пореден път дава възможност на представените държави и организации да споделят виждания и опит по въпроси, актуални за всички нас, заяви главният секретар на МВР.

В рамките на участието му в Конференцията на ръководителите на полицейските структури на държавите от Балканския регион (FORO DI ROMA), главен комисар Маринов подчерта, че се нуждаем от единомислие и координирани усилия, както на междуинституционално, така и на междудържавно ниво, за да гарантираме сигурността на своите народи.

Решаващо значение имат бързият, точен и своевременен обмен на информация и координираните действия на отделните държави.

Той припомни, че географското положение на България генерира интереса на трансграничните престъпни групи към страната ни като територия за извършване на престъпни дейности или достигане до други крайни дестинации.

Усилията ни са насочени към ефективно противодействие на трафика на наркотици, контрабандата на хора и стоки, престъпленията против финансовата и данъчната система, както и към превенция на тероризма, радикализацията и проявите на войнстващ екстремизъм. В тези си усилия България разчита и на своите партньори – всички съседни държави, с които поддържа високо ниво на сътрудничество.

Съвременните форми на двустранно, а понякога и тристранно взаимодействие, като смесени патрули по общите граници, обмен на информация в съвместни контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество, общи разследвания, не само се прилагат от години, но и непрекъснато се надграждат и адаптират към реалностите, посочи главният секретар на МВР.

В изказването си пред участниците на международния форум главен комисар Маринов изрази категоричната убеденост, че както в рамките на предвидените срещи по време на председателството, така и в контекста на различните регионални инициативи на Балканите, включително и Foro di Roma, ще продължат съвместните усилия за преодоляване на общите предизвикателства и укрепване на сътрудничеството в интерес на сигурността на гражданите на Европа.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1082 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини