БСП настоява да не се бърза с приватизацията на Общинска банка

  • 13 декември 2017 12:29

  • 1138
  • 6
БСП настоява да не се бърза с приватизацията на Общинска банка
© Булфото (архив)

БСП настоява да не се бърза с приватизацията на Общинска банка. Това обявиха на брифинг в парламента столичните общински съветници от БСП и депутати от левицата.

БСП в София винаги е била против приватизацията на този така ценен актив на столицата, наречен Общинска банка, отбеляза председателят на Софийската организация на БСП и общински съветник Калоян Паргов. Той посочи, че групата на БСП ще гласува срещу тази приватизация на предстоящото заседание на Столичния общински съвет на 21 декември. Има само един явил се участник, с което считаме, че интересът на софиянци няма как да бъде защитен срещу цената, която той ще предложи, аргументира се Паргов. Затова той поиска процедурата да бъде спряна и да бъде обявена отново.

В отговор на въпрос Паргов уточни, че компанията, която кандидатства за закупуването на Общинска банка, е регистрирана в Лихтенщайн, и зад нея стоят собственици австрийски граждани.

Ние не сме сигурни кои са купувачите, коментира депутатът от левицата Румен Гечев. Той посочи, че фирмата е посредническа, и зад нея има стотици инвеститори, които не се знае кои са. От БСП подозират, че е твърде възможно зад тези хора да стоят български физически или юридически лица, които най-вероятно не са много далече от властта.

Гечев посочи, че тези, които купуват Общинска банка, купуват над 67 процента т.е. преодоляват евентуална блокираща квота. Те ще получат една готова банка с лиценз и могат да увеличават капитала, колкото си искат, т.е. потенциално тази банка може да стане една голяма банка, която не само да оперира на общинския пазар, но да се намеси в първите няколко банки, контролиращи банковата система на България, коментира той.

От БСП ще отправят питане до ръководството на БНБ, което, по думите на Гечев, е длъжно да стигне до отговора на въпроса кой стои зад тези купувачи. Социалистите искат и проверка от ДАНС. Ще следим тази сделка под лупа, коментира Гечев и отново посочи, че най-добре е да не се бърза, а да се проведе реален конкурс с повече участници.

Социалистите се обявиха и срещу повишаването на цената на водата в столицата. За втори път ни се предлага повишаване цената на водата срещу едни обещания за инвестиции, след като една трета от София е без канализация и качеството на водата е на ниско равнище, 50 процента са загуби, а това е ангажимент на концесионера, коментира Калоян Паргов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1138 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ДЕЖУРНИТЕ КУРВЕНСКИ ТРОЛОВЕ

2017.12.13 | 18:37

6
изпълзяха.
on

2017.12.13 | 18:37

5
Защо да бързаме,ще я приватизира другарката Курнелия с своя опит в тази област.
ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти И рубладжий !!!!

2017.12.13 | 18:37

4
ПАК ЛИ ВАШАТА КРАДЛА ДА ПРИВАТИЗИРА НЯМА ТЕ ЛИ НАЯВАНЕ МАМИЦАТА ВИ ДА ИБА МРЪСНА КРАДЛИВА ДОЛНА ПРОДАЖНА комунистическа
Курнела окраде техноимпекс за три милиона

2017.12.13 | 18:37

3
комунист ЛИ Е ТОЙ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА РОДИНАТА НИ
Народа

2017.12.13 | 18:37

2
Много нагла шайка крадци са бсп ,те са позор за България
ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти И рубладжий !!!!

2017.12.13 | 18:37

1
МАЙКА ТИ ДА ИБА МРЪСНА ДОЛНА КРАДЛИВА комунистическа КАК НЕ ВИ Е СРАМ КАК НЕ ВИ Е ГРЯХ ОКРАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ

Добави коментар

Водещи новини