Нов вид синтетичен наркотик се разпространява в столичните училища

  • 13 декември 2017 11:41

  • 5325
  • 0
Нов вид синтетичен наркотик се разпространява в столичните училища
© МВР (арихив)

Дилъри на наркотици често крият дрогата в помещения в столични училища. Сигнали за това са подавани в СДВР.

Това каза в интервю за БНР инспектор Петьо Петков от сектора за борба с наркотиците. Най-новият хит сред учениците в София е синтетичен наркотик, наречен на жаргон "шмика". Той наподобява действието на марихуаната и се продава между 2 и 10 лева дозата. "Това е така наречената на жаргон "шмика" или MDMB - новият наркотик, който наподобява въздействието на марихуаната. Иначе младите хора използват преди всичко марихуана. Сред тях се говори, че едва ли не това е легалната дрога. Те си говорят, че това е лекият наркотик, който едва ли не по никакъв начин не може да им навреди. А синтетиката търпи такова надграждане, че може да бъде под всякаква форма, може да бъде и течна. Въобще нещата са невероятни", разкри Петков.

На този етап не се забелязва тенденция към увеличаване на разпространението на наркотици. Има периоди на спад, има и периоди на леко повишаване, каза още инспектор Петков. "Не можем да кажем, че има рискови райони. Това е латентна престъпност, нещата стават къде ли не. Наркотици вече не се продават около училищата, а направо в тях. В полицията има и сигнали, че дилърите крият дрогата в учебните заведения", коментира още той.

Инспектор Петков очерта и профила на учениците и подрастващите, които се занимават с продажба на наркотици. "Един тийнейджър на 15-16 години, който добре владее английски, има около стотина лева на разположение и сайтове, страшно много сайтове, които предлагат в интернет пространството какви ли не наркотици. Един такъв тийнейджър може да се сдобие много лесно с една такава пратка от 4 грама, след това ги надгражда, от 4 грама той прави 40", завърши инспектор Петков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини