Специална система ще следи дали търговците осъществяват незаконен паралелен износ на лекарства (виде

  • 13 декември 2017 11:13

  • 3357
  • 0
Специална система ще следи дали търговците осъществяват незаконен паралелен износ на лекарства (виде
©

Изпълнителната агенция по лекарствата ще може да забранява износ на медикаменти, за които има дефицит в страната. Забрана ще се налага, ако търговец не е успял да достави лекарство на пет аптеки. При подадено искане за паралелен износ до ИАЛ пък агенцията ще има пет дни да го забрани или износът ще е разрешен. За първи път се създава система, която ще наблюдава лекарствата от влизането им в България, през търговеца на едро, търговеца на дребно - аптеките, както и аптеките в болниците. Така ще можем да проследим кои лекарства са отклонени за така наречения паралелен износ.

Това обяви на пресконференция след заседанието на МС министърът на задравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, на което беше прието Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. "Ще наблюдаваме не само търговеца на едро, но и търговеца на дребно. Има механизми, които ще ни помогнат. Това ще се регламентира в наредба до три месеца. Самата система за наблюдение ще бъде готова до четири месеца. Трябва да видим какъв ефект ще има тази система, но той ще бъде в милиони. За търговеца на дребно първата санкция е до 10 000 лева. За търговеца на едро първата санкция ще е до 25 000 лева, като тя може да бъде и имуществена. При второ нарушение ще му се отнема лиценза", категоричен беше министърът.

"Няколко дена се срещам с кредиторите на ловешката болница. Моля ги да свалят до минимум своите претенции. Упсях да освободя средства на болницата, с които да може да се изплатят заплатите на персонала за септември и да се закупят всички необходими консумативи. По-важното е, че сме разработили план за преструктуриране на болницата, който трябва да се изпълнява в следващите три месеца. Този план е координиран с кредиторите. Същото важи и за болницата във Враца. Там планът също е готов", завърши Ананиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини