Цецка Цачева: Работна група ще разследва Главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС

  • 13 декември 2017 09:30

  • 2286
  • 5
Цецка Цачева: Работна група ще разследва Главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС
© БНТ

Тонът на доклада на Европейската комисия /ЕК/ за България е много положителен. Във всеки един показател коректно се очертава ситуацията. Необходимо е да се видят резултатите все пак. До края на 2018 се очаква следващият доклад и няма препоръка, по която да не се работи. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачев в сутрешния блок на БНТ.

"Има създадена работна група за разследване на Главния прокурор и председателите на Върховния и Апелативния съд, за да удовлетворим очакването да има равнопоставеност между "тримата големи" в съдебната власт. И към този момент те не са безконтролни, в промените за закона съдебна власт са предвидени правила за тяхна дисциплинарна отговорност. Те могат да дават обяснения и пред Висшия съдебен съвет, в качеството си на негови членове. Това, което групата свърши засега, е да проучи опита на държави членки, които са близки до нашето правораздаване. След като се проучи допълнително и в рамките на още месец, работната група ще излезе със заключение. С това ще отговорим на една от препоръките на Евродоклада'', разкри тя.

"По отношение на първия показател в доклада за гарантиране независимостта на съда има положителна констатация. Това ми показва, че вървим във вярната посока. Изпълнявайки препоръка по доклада бяха внесени промени и в Наказателния кодекс срещу корупционни престъпления и срещу групи за организирана престъпност", допълни министърът на правосъдието.

"Има престъпления, които не са „пипани“ от години. Утре започва второ четене по антикорупционния закон, до края на годината той следва да бъде приет. Това е посочено и в препоръки на ЕК. Правим голяма крачка за осъвременяване на закона за корупцията," завърши Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2286 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
тая прилича ужасно много

2018.01.29 | 06:19

5
на баба ЯГА.

2018.01.29 | 06:19

4
ААААХАХАХАХАХАХАХАААА
ФЕДОСОФФ

2018.01.29 | 06:18

3
ЦУРА ШЛОСЕРКАТА ОТ с.ДРАГАНА, ЗАВЪРШИЛА РАБФАК С ФАЛШИВА ДИПЛОМА ЩЕ ОПРАВЯ ПРАВОСЪДИЕТО....МУ-ХА-ХА
баба Кута

2017.12.22 | 00:33

1
Изобщо не е фалшива дипломата и,ако искаш да знаеш! Просто не са и ударили печат и подпис.

2018.01.29 | 06:18

2
От кого се избира тая работна група ,разбира се от ББ.Именно тази работна група назначена от ББще държи из късо уж независимата съдебна власт да не правят погрешна стъпка, срещу волята и действията на ББ и приближените до него неудачници.

Добави коментар

Водещи новини