Конгресът на САЩ не възобнови санкциите срещу Иран

  • 12 декември 2017 21:27

  • 1885
  • 1
Конгресът на САЩ не възобнови санкциите срещу Иран
© Getty Images/Guliver

Американският Конгрес не наложи повторно санкциите срещу Иран, каквато вероятност имаше, след като президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския постави под въпрос историческото споразумение за иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

На 13 октомври Тръмп заяви, че няма да "удостовери", че ползите за иранците в резултат на споразумението от 2015 г. "са съразмерни с мерките, взети от Иран", за да спази ангажиментите си по него.

Тази стъпка на президента "прати топката в полето" на Конгреса, който разполагаше с 60 дни, до днес, да обяви дали да се възстановят или не икономическите санкции, отменени в замяна на ограничаването на иранската ядрена програма.

"Членовете на Конгреса проявиха мъдрост", заяви днес групата за натиск "Дипломаси уъркс", създадена от бившия държавен секретар Джон Кери за запазването на споразумението, което той заедно с представителите на останалите световни сили (Китай, Русия, Франция и Великобритания) подписа с Иран.

Евентуално връщане на санкциите щеше да направи на пух и прах увенчало се с успех споразумение, гарантиращо, че ядрената програма на Иран е с мирно предназначение, отбеляза групата.

На този етап не насърчаваме Конгреса да възстанови санкциите, каза за АФП представителка на Държавния департамент.

За сметка на това държавният секретар Рекс Тилърсън днес заяви, че президентът е решил да поиска от Конгреса да проучи споразумението, за да предложи евентуални "допълнителни изисквания" за "подсилването му", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1885 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Реформатор

2017.12.13 | 12:58

1
Но за сметка но това пък на Русия ще са двойни:):)

Добави коментар

Водещи новини