Макрон: На път сме да загубим битката срещу глобалното затопляне

  • 12 декември 2017 20:03

  • 1541
  • 0
Макрон: На път сме да загубим битката срещу глобалното затопляне
© Getty Images/Guliver

На път сме да загубим битката срещу глобалното затопляне и климатичните промени, предупреди днес френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, цитиран от Франс прес, в речта си при откриването на среща на върха в Париж, посветена на климата.

Не се движим достатъчно бързо и в това е драмата. Всички трябва да действаме, защото ще трябва да отговаряме за свършеното. Няма да можем да кажем, че не сме знаели, каза президентът пред аудитория от представители на 127 държави и международни институции като ООН.

Време е за действия и то бързи, за да спечелим битката, заяви Макрон, цитиран от Асошиейтед прес. Държавният глава призова участващите в срещата световни политически и бизнес лидери и филантропи да представят подробно ангажиментите си и да ги изпълнят.

С краткото си слово Макрон откри същинската част на срещата на върха "Една планета", посветена на изказвания на присъстващите лидери и огласяването на нови проекти и финансиране за борбата срещу глобалното затопляне.

Френската президентска канцелария обяви около десет международни проекта, които ще налеят няколкостотин милиона долара в усилията за овладяване на климатичните промени.

Сред проектите е програма за разработване на електрически превозни средства в осем американски щата, създаване на инвестиционен фонд за подпомагане на пострадалия от урагани район на Карибите и отпускането на средства от фондацията на Бил Гейтс за приспособяване на фермерите към климатичните промени.

Да подпомагаме базираната на изкопаеми горива енергетика, отговорна в значителна степен за глобалното затопляне, значи да инвестираме в собствената си загуба, предупреди генералният секретар Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно в изказване на срещата.

Факт е, че тези видове енергия остават високо субсидирани, което означава, че влагаме средства в своя вреда, каза той.

Щатите Калифорния и Вашингтон се присъединиха към пет страни (Канада, Мексико, Коста Рика, Колумбия и Чили), ангажирали се да превърнат таксите за емисии от въглероден диоксид в своя централна политика в областта на икономиката и околната среда, отбеляза Ройтерс.

Около 20 компании, включително Юниливър, Е Де Еф, Ибердрола, се включиха в международен алианс от 26 страни, поели ангажимент да се откажат от въглищата в името на справянето с глобалното затопляне. Съгласно споразумението им богатите държави трябва да престанат да използва въглища до 2030 г., а в останалата част на света това трябва да стане до 2050 г., пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини