Имаме голяма палитра лекарства, но има и медицинска емиграция, смята проф. Михайлов

  • 12 декември 2017 18:41

  • 1188
  • 0
Имаме голяма палитра лекарства, но има и медицинска емиграция, смята проф. Михайлов
© БНТ

У нас има голяма палитра от лекарствени средства, но има медикаменти, които не са разпространени в България. А те отдавна не са иновативни. И това води до медицинска емиграция на пациенти.

Такова мнение изрази в студиото на „Още от деня“ но БНТ проф. Георги Михайлов от БСП.

Изказването му е по повод ветото на президента относно мораториума върху вноса на иновативни медикаменти. Днес Бюджетната комисия отхвърли ветото върху бюджета на Здравната каса.

Членът на Комисията по здравеопазване уточни още, че БСП ще подкрепи ветото на президента, тъй като има професионална логика.

А това от своя страна едва ли би променило по някакъв драматичен начин данните за бюджета.

„Не може да се каже преди всяко гласуване дали резултатът е предизвестен. Такава дискусия вече се проведе в Парламентарна зала и в кулоарите на парламента“, посочи проф. Михайлов.

С други средства на контрол и преценка биха могли да бъдат спрени възможностите за злоупотреба с новите молекули, посочи още той.

Проф. Михалов коментира още, че в действителност държавата е направила доста усилия. А медицината се развива с колосални темпове в света, което позволява тежки заболявания да могат да бъдат много добре моделирани.

Напрежението, което се създава в обществото, е сериозно, посочи още той.

„Безспорно тази мярка е неморална и неправилна и тя няма да доведе до някаква икономическа стабилизация на макроикономическата система“, заяви проф. Георги Михайлов.

Той коментира и темата за частните болници.

„БСП никога не е предлагала мораториум върху разкриването на частните болници“, посочи той.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1188 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини