Прокопиев: КОНПИ е използвана като бухалка

  • 12 декември 2017 14:57

  • 2117
  • 1
Прокопиев: КОНПИ е използвана като бухалка
© Булфото (архив)

Свидетели сме как една държавна институция е използвана като бухалка и инструмент за репресия.

Това каза Иво Прокопиев на пресконференция, на която коментира изнесените данни от Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество. "Целта на атаката от седем години е да се подчинят две независими медии "Капитал" и "Дневник". Упражниха всички инструменти за натиск - всякакви проверки от всички институции, дори за безопасност на труда, и се стигна до днес - гражданска конфискация, това е опасен инструмент", посочи Прокопиев.

"Нищо от това, което Комисията твърди, не е вярно, имало редица дела и данъчни проверки досега, а тезата на Комисията е върху невярно твърдение, че сделката за "Каолин" АД е незаконна", посочи още Прокопиев. Той определи всичко като дребно мошеничество, което цели шок и всяване на смут в "Икономедиа" и фирмите, в които е инвеститор. "Всичко това показва как работи системата за натиск у нас", добави Прокопиев. "Става дума за злоупотреба с власт в безпрецедентни размери. Има заплаха за правото на собственост на българските граждани", посочи той.

Един от адвокатите на Прокопиев, Георги Атанасов каза, че са обжалвали искането на Комисията за запор на имущество. Материалите са толкова много, че се събирали в кашони. Той призова компетентните институции да проверят дали изнесената информация от председателя на комисията и подчинените му не е класифицирана, както и дали са изнесени лични данни. В материалите, събрани по казуса, няма нищо, което да послужи на съда, за да провери истинността на всеки факт. Теодор Захов - съиздател на "Икономедиа" обясни, че свободната медийна среда предразполага да се изказват свободни мнения, подкрепени от факти. "Без модерна медийна среда не можем да бъдем водеща държава", посочи той.

Управителят на "Икономедиа" Галя Прокопиева покани председателя на комисията Пламен Георгиев да види на място дали наистина това не се отразява на изданията. Иво Прокопиев отрече да има отношение по сделката с ЕВН. Отрече да има разминаване между доход и имущество и припомни, че вече няколко пъти той и съпругата му са проверявани, като досега не са били намирани никакви нарушения от данъчните. Той коментира, че няма никакви нарушения в сделката с "Каолин"АД и това е установено от съда. Прокопиев заяви, че е уведомил премиера като е започнала проверката, но той не е взел отношение.

Последвайте канала на

БТА
2117 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
независими медии

2017.12.13 | 01:08

1
на заплата от сорош. Наистина нищо не зависи от вас.

Добави коментар

Водещи новини