Фалшивите новини - феномен или рушител на демократичните ценности (видео)

  • 12 декември 2017 11:05

  • 1907
  • 4
Фалшивите новини - феномен или рушител на демократичните ценности (видео)
© pixabay.com

Темата за фалшивите новини набира все по-голяма популярност.

На фона на политическите сблъсъци у нас и обвиненията за разпространяване на фалшиви новини, не трябва да се забравя и противоречията между САЩ и Русия и твърденията за руска намеса при избора на Доналд Тръмп за президент чрез използването на кибератаки и фалшиви новини. Екипът на Novini.bg потърси за коментар по темата еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. Тя коментира още и темите образование, нови технологии, както и стартирането на пилотен прокет, който ще осигури безплатен безжичен интернет в малките общини в целия Европейски съюз.

"Темата за фалшивите новини е много голяма отговорност. Президентът Жан-Клод Юнкер даде на мен за първи път тази задача. Работихме много интензивно 4 месеца. Създаваме експертна група на високо равнище. Те има два месеца, за да ми дадат дефиниция на проблема. Голяма част от фалшивите новини не са с незаконно съдържание. Всички заедно трябва да се борим с фалшивите новини. Само заедно можем да се справим с този феномен. Фалшивите новини не са нещо ново. Това, което е различно, е скоростта, с която се развиват и атакуват демократичните ни ценности. Заедно трябва да дадем отговор на това предизвикателство", категорична беше Габриел.

"Връзката между образованието и пазара на труда трябва да бъде постоянна, ориентирана към новите технологии и бъдещето. Инвестицията в образованието е отговорност за всички нас. Тя трябва да е постоянна. Преподавателите също имат нужда от образователни програми, защото те после предават необходимото знание на младите хора, които натрупвайки го после могат да се реализират по-добре. Цифровите умения и знания трябва да бъдат наш основен приоритет. Трябва да сме готови за променящия се цифров свят", каза тя пред нашата камера.

"За мен е важно като Европейски съюз какво можем да направим с безплатния безжичен интернет. Стартираме пилотен проект, който директно ще работи с всички общини в ЕС. Този проект стартира през февруари. Той ще е за общините с население между 6 и 8 хиляди души. Интернетът ще е безплатен Призовавам всички да бъдат активни, защото принципът ще бъде първи дошъл - първи обслужен. Много е важно да покажем, че за нас в България този проект е много важен. това е проект, с който Европа показва сигнал за свързаност. Така се привличат инвестиции и се създават работни места. Така може в Германия, Франция, Финландия да видят малката българска община. Така малките български общини могат да привлекат внимание", разкри българският еврокомисар.

Какво каза още Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова вижте в прикаченото видео.

По материала работиха Галя Георгиева и Филип Епитропов

Последвайте канала на

Novini.bg
1907 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.12.14 | 16:02

4
Фалшивите новини са опората на седесарската демокрация. 28 г. гледаме само новините "СДС и у нас", менте демокрация.

2017.12.14 | 16:02

3
Костовистките обещания излязоха голяма лъжа, фалшивите новини доведоха СДС на власт и свалиха Виденов.
Петър

2017.12.12 | 20:00

2
EVTINA KURVA!
то цялата Мара

2017.12.12 | 20:00

1
е фалшива и работи за чужди интереси.

Добави коментар

Водещи новини