Разследването на пожара в небостъргача Гренфел тауър в Лондон няма прецедент

  • 12 декември 2017 07:26

  • 2014
  • 0
Разследването на пожара в небостъргача Гренфел тауър в Лондон няма прецедент
© Getty Images/Guliver

Разследването на пожара в небостъргача Гренфел тауър в Лондон, при който в нощта на 13 срещу 14 юни загинаха над 70 души, няма прецедент, заяви представител на полицията в британската столица, цитиран от Франс прес.

Той направи този коментар на първото изслушване от общественото разследване на трагедията, в което бяха мобилизирани 187 полицейски и цивилни служители и бяха изслушани 1144 свидетели.

Статут на основни участници в общественото разследване е предоставен на 424 души или групи, сред които и оцелели от пожара. Този статут позволява достъп до документи и дава право на изявления на някои от заседанията. Той позволява също да се задават въпроси на свидетели с посредничеството на техните юридически представители и да се "подсказват" въпроси, които разследващите да задават на свидетелите.

Освен общественото разследване се води и полицейско разследване за непредумишлено убийство, извършено от юридическо лице, за професионална грешка и за нарушаване на законодателството за противопожарна безопасност. Полицаите досега са идентифицирали 383 фирми, които са замесени или имат връзка със строителството или ремонта на Гренфел тауър.

В средата на ноември полицията каза, че общият брой на загиналите при пожара е 71, сред които и мъртвородено бебе. Все още се разследват причините за трагедията. Полицията се надява да представи изводите си по въпроса през есента на 2018 г.

По случая с пожара се води и трето разследване от Комисията за равнопоставеност и човешки права. То ще засегне въпроси, които няма да бъдат проучени от общественото разследване.

Последвайте канала на

БТА
2014 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини