Еманюел Макрон напомни на Тръмп неговата „историческа отговорност“ за климата

  • 12 декември 2017 07:19

  • 1632
  • 0
Еманюел Макрон напомни на Тръмп неговата „историческа отговорност“ за климата
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на напомни на американския си колега Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, че носи отговорност пред историята заради решението си да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, предаде Франс прес.

В интервю за американската телевизия Си Би Ес, което даде в навечерието на днешната среща на върха за климата в Париж, Макрон заяви: "Съжалявам, че го казвам, но мисля, че това е голяма отговорност пред историята и съм почти сигурен, че моят приятел, президентът Тръмп ще си промени мнението в идните месеци или години". Макрон отговори на английски език на въпросите на американския журналист Джеф Глор, отбелязва АФП.

Френският президент е на мнение, че е "извънредно агресивно човек сам да вземе решение" за оттегляне от споразумението, сключено от над 190 държави през 2015 г. "Не съм готов за нови преговори, но съм готов да приема Тръмп, ако той реши да се върне към споразумението".

На въпрос какви са отношенията му с Тръмп, Макрон каза, че с колегата му са разговаряли много открито и че отношенията им са много директни.

Той наблегна на историческия характер на борбата срещу затоплянето на климата. "Ако решим да бездействаме и да не променим начина, по който произвеждаме, по който инвестираме, ще бъдем отговорни за милиарди жертви. Не искам да бъда лидер, който ще изпадне в подобна ситуация, затова да действаме сега", добави той.

Макрон иска да бъде начело на световната борба за климата и днес събира в Париж десетки лидери, за да се опита да ускори недостатъчното финансиране на борбата с климатичните промени. Срещата на върха ще се състои на втората годишнина от подписването на Парижкото споразумение. Тръмп смята, че то е твърде несправедливо за САЩ, защото дава възможност на други страни да постигнат превъзходство над американската индустрия, посочва АФП.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини