Терористът от Манхатън бил под влиянието на "Ислямска държава"

  • 11 декември 2017 21:28

  • 5088
  • 1
Терористът от Манхатън бил под влиянието на "Ислямска държава"
© Getty Images/Guliver

Заподозреният за взрива в Манхатън днес е бил под влиянието на "Ислямска държава" и други терористични групировки. Това заяви днес губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

В ефира на телевизия Си Ен Ен Куомо отговори утвърдително на въпрос дали Акайед Уллах е извършил терористичния акт под влиянието на такива групировки. 27-годишният Уллах "е бил недоволен, по някаква причина - заради житейска ситуация или международни събития".

Заподозреният, който е родом от Бангладеш, дошъл в САЩ преди седем години. От 2012 до 2015 г. той имал разрешително за управление на такси и лимузина, което обаче изтекло.

Заподозреният за днешния взрив в Ню Йорк не е имал криминално досие в родния Бангладеш и е посетил за последно страната през септември. Това съобщи началникът на бангладешката полиция, цитиран от Ройтерс.

Генерален инспектор А К М Шахидул Хоке каза пред агенцията, че информацията се основава на паспортния номер на Акайед Уллах. Уллах е родом от Югоизточен Бангладеш и за последно е бил в страната на 8 септември.

По-рано нюйоркската полиция назова заподозрения със същото име, но заяви, че той е 27-годишен узбекистанец.

Мъжът, с прикрепена към тялото самоделна бомба, предизвика експлозия в подлез към метрото в Манхатън, близо до емблематичния Таймс скуеър, в час пик. Трима души, включително един полицай, бяха леко ранени. Нападателят също пострада, като е с изгаряния и разкъсвания. Сега той е в болница под полицейски надзор.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че инцидентът е бил опит за терористична атака.

Движението на обществения транспорт в района на експлозията вече е възстановено, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5088 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2017.12.11 | 22:59

1
самоделна бомба а е само леко ранен

Добави коментар

Водещи новини