МОСВ събра на кръгла маса страните по казуса "Банско" (видео)

  • 11 декември 2017 14:10

  • 2379
  • 1
МОСВ събра на кръгла маса страните по казуса "Банско" (видео)
© YouTube

На предишното обсъждане се обединихме около това, че искаме да направим така, че на Банско хората да не чакат на опашки. Извозването на хората с коли до пистите е много по-вредно, отколкото превоза с лифт. Границите на концесионния договор в никакъв случай не се променят от договора през 2001 г. Всички сме съгласни, че дигитализирането на границите ще даде много по-голяма възможност за контрол на държавата върху концесионера. Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе по време на кръгла маса за проектите на решения на Министерски съвет за Национален парк "Пирин" и за "Ски зона Банско".

Извън тези констатации имаше и дадени писмени отговори, които сега ще обсъдим. Концесията е отложена от Министерски съвет. За плана за управление тече срок до 22 декември за достъп до обществеността. Търсим баланс между различните интереси, които се преплитат в този казус, добави Димов.

По думите на члена на Съвета на директорите на концесионера "Юлен" АД в единствения до момента концесионен договор от 2001 г. има опит да се изброят всички обекти, но списъкът е непълен и неточен. Да се твърди, че някой ще узаконява незаконни обекти с новия концесионен договор, е смехотворно. За всички обекти има издадени строителни разрешения, подчерта Петров.

Министерството на туризма подкрепя изграждането на втори лифт, заяви ресорният министър Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard. Още миналата година създадохме разботна група за развитие на планинския туризъм, в която имаше представители на неправителствени и зелени организации, както и на различните министерства и на местната власт. Тази група приключи своята работа с конкретни предложения за законодателни промени с цел изграждането на нови писти и ски влекове. Предложенията, които работната група прие, ще бъдат поставени на обществено обсъждане. Много е важно да бъде развито целогодишното използване на планинския туризъм не само в Банско, затова ще продължим със законодателните промени, които ще улеснят изграждането на модерни съоръжения, което ще доведе и до по-голям инвеститорски интерес, посочи Ангелкова.

Спортният министър Красен КралевКрасен Кралев Красен Кралев е министър на младежта и спорта. Роден е на 2 януари 1967 година във бе категоричен, че изграждането на модерни съоръжения ще помогне за развитието и на масовия спорт, и на професионалния спорт у нас. Можем само да си представим какво отрицателно въздействие като реклама за страната ни ще имат опашките пред лифта, които виждат чужденците, когато дойдат у нас. Навсякъде в чужбина тези съоръжения са на територията на природния парк. По някакъв начин трябва да намерим съгласие, за да приключим с този въпрос веднъж завинаги. Имаме нужда от категорична стъпка в тази посока и министър Димов има нашата ясна подкрепа за финализиране на този проект, заяви Кралев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2379 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.12 | 10:48

1
Преплитат се интересите на народа и едрата седесарска мафия, която заграби националните ни богатства.

Добави коментар

Водещи новини