Продаваме земя преди Коледа

  • 11 декември 2017 09:04

  • 4118
  • 2
Продаваме земя преди Коледа
©

Наближаващите коледни и новогодишни празници форсираха пазара на земеделски земи в страната. Собствениците на подготвени за продажба парцели бързат да приключат сделките си преди края на годината, тъй като данъчните оценки на имотите важат за една календарна година.

Ако пропуснат да изповядат сделката пред нотариус в някой от оставащите работни дни до Нова година, продажбата ще трябва да остане за следващата година и ще се наложи изкарването на нова данъчна оценка за от съответната община. Нотариуси предупреждават, че ще спрат изповядването на сделки още в средата на декември, заради многото почивни дни около коледните и новогодишни празници.

Най-честата причина за продажба на земеделска земя от страна на собствениците и наследниците е нуждата от свежи пари, коментираха от българската компания за професионално управление на земя „Агрион“. Според тях голяма част от притежателите на парцели са готови да продадат нивите си, вместо да кандидатстват пред банките за кредити, където процедурата е тежка и тромава и изисква обикалянето на различни институции.

Друга основна причина сделките със земеделските земи е нежеланието на собствениците да се занимават с обработването на нивите. Голяма част от притежателите на ниви живеят в големите градове и нямат интерес да обработват земите си. Имотите са им в отдалечени райони, често парцелите са раздробени на малки части от наследници, за които се водят съдебни спорове. Това води до невъзможност за развиване на модерно земеделие. Необходимостта от инвестиции в земеделска техника и разпокъсаността на поземлените имоти са едни от основните спирачки за навлизането на по-мащабни нови инвеститори в бранша, твърдят експерти в бранша. Другата голяма група собственици са възрастни хора, които нямат физическа и финансова възможност да обработват големи площи земя.

Според проучване на „Агрион“ притежателите на земя предпочитат да я отдават под аренда в кооперации или на частни арендатори, като тенденцията е да се сключват все по-краткосрочни договори. Анализът на компанията за управление на земеделски активи показва, че делът на собствениците на земя, които посещават офис на компанията за консултации или за сключване на сделка се е увеличил двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици бранд, занимаващ се с управление на земеделски земи.

Последвайте канала на

Novini.bg
4118 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.10 | 19:35

2
ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, НИКОЙ НЕ ПРОДАВА ЗЕМЯ.
ловеч

2018.01.10 | 19:35

1
ами аз продавам ама никойне купува ина300лв на дк не щат

Добави коментар

Водещи новини