Хиляди поддръжници на Саакашвили протестират с искане за оставката на Порошенко (видео)

  • 10 декември 2017 15:57

  • 2502
  • 3
Хиляди поддръжници на Саакашвили протестират с искане за оставката на Порошенко (видео)
© YouTube

Няколко хиляди поддръжници на опозиционния лидер Михаил Саакашвили се събраха в украинската столица Киев, за да поискат освобождаването му от ареста, предаде Асошиейтед прес.

Саакашвили е бивш президент на Грузия, който стана лидер на украинската опозиция и на партия "Движение на новите сили". Той беше арестуван в петък по обвинение в заговор за свалянето на президента Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, в който са участвали и свързани с Русия украински бизнесмени.

Опозиционерът отхвърля обвиненията. Според адвоката му той води гладна стачка в знак на протест срещу задържането си.

Поддръжници на Саакашвили организираха шествие в центъра на Киев с искане за освобождаването му и импийчмънта на Порошенко. Акцията протича мирно, без намеса на полицията.

По-рано организаторът Иван Слободянюк заяви, че по негова преценка към шествието вече са се присъединили 10 хиляди души, съобщава ТАСС. Той обаче предупреди, че е имало опити да се попречи на акцията.

Според кореспондент на телевизия "Нюз уан", редом с участниците в "марша за импийчмънт" се формира още една колона. Те също се обявяват за поддръжници на "Движение на новите сили", но участниците в акцията ги смятат за провокатори. Около хиляда полицаи и военни гарантират сигурността по време на акцията, съобщи Оксана Блишчик, пресаташе на киевската полиция.

Бившият грузински президент Саакашвили беше губернатор на украинската Одеска област, но това лято беше лишен от гражданство, припомня АП, цитирана от БТА. Той може да бъде екстрадиран в родината си, където е издирван по обвинение в злоупотреба със служебно положение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2502 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.12.11 | 21:05

3
МАША НОМЕР 1 СРЕЩУ МАША НОМЕР2

2017.12.11 | 21:04

2
Моля някой от ръководството на ЕС да ми каже каква позиция да заема като гражданин на ЕС. За Порошенко или за Саакашвили. Не мога да се ориентирам кой е добрият и кой лошият. Това раздвоение не ми дава покой и се притеснявам, че тази вечер пак няма да мога да заспя незнаейки ка

2017.12.11 | 08:09

1
................. незнаейки какво е правилното решение. Моля побързайте!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини