Николай Болтаджиев: Броят на болниците се определя от политиците

  • 10 декември 2017 08:40

  • 5556
  • 2
Николай Болтаджиев: Броят на болниците се определя от политиците
©

България е най-бедната държава, но заради това не можем да забраним магазините и ресторантите. Тогава как ще забраним създаването на нови болници? Това попита Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници в ефира на Нова телевизия.

Той попита още колко са заедно държавните и частните болници в България? И отговори - над 300. В Дания са по-малко от 200, стана ясно от думите му.

Болтаджиев заяви, че броят на болниците се определя от политиците. Част от тях са санаториуми, в които се ходи с карта от НОИ. „Очните клиники бяха принудени да се регистрират като клиники и сега са над 40. Никъде в света броят на болниците не е показател. Такъв е броят на леглата, а ние по него сме на средноевропейско ниво. Всичко това касае пациента и правото му на избор и на ново лечение“, посочи той.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов уточни, че България е на второ място в Европа по брой на леглата в болниците. „По-важното е това, че по начина, по който се правеше до сега болниците в България бяха концентрирани в градове, където не отговарят на нуждите на пациентите“.

Представителят на ГЕРБ бе категоричен, че те няма да подкрепят предложението на БСП да не се дава лиценз на новите болници, защото го намираме за противоконституционно.

„Едва ли има някой здравомислещ човек, че пациентът няма право да има достъп до качествено здравеопазване, добави Михайлов.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5556 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.12.11 | 10:02

2
НЕ НАРИЧАЙ АНТИКОНСТИТУЦИОННО ИЗТОЧВАНЕТО НА ПАРИТЕ ОТ ДЖОБА НИ. СПРЕТЕ
Бай Стоян

2017.12.10 | 20:50

1
Частните болници, чийто представител е това лице, са паразитите върху снагата на родното здравеопазване. Нека да им спрат кранчето от НЗОК и тогава над 90% от тях ще фалират, защото просто никому не са нужни, освен на собствениците си.

Добави коментар

Водещи новини