Германски консерватори отхвърлиха идеята на социалдемократите за "Съединени европейски щати&quo

  • 10 декември 2017 08:13

  • 1780
  • 6
Германски консерватори отхвърлиха идеята на социалдемократите за "Съединени европейски щати&quo
© Pixabay

Видни представители на консерваторите на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се вчера отхвърлиха идеята за "Съединени европейски щати", предложена от социалдемократите, с които се надяват да съставят управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

Лидерът на социалдемократите Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден заяви тази седмица, че партията, която отбеляза най-лошия си изборен резултат през септември, ще спечели подкрепа само чрез лансиране на ясна визия за Европа, и призова за създаване на Съединени европейски щати до 2025 г.

Разговорите за запазване на коалицията между консерватори и социалдемократи, която управлява Германия от 2013 г., ще започнат в сряда, но между двете партии има разногласие по темата за Европа, която вероятно ще играе ключов роля в дискусията, отбелязва Ройтерс.

Проучване на Емнид за в."Билд" установи, че по-малко от една трета от германците (30 процента) подкрепят идеята на Шулц, докато почти половината (48 процента) я отхвърлят. Лидерът на парламентарната група на ХДС в Бундестага Фолкер Каудер заяви за "Тагесшпигел", че да се укрепва Европа е необходимо, но също толкова важно е да се признае, че "в момента хората копнеят за сигурността, която вярват, че могат да намерят само в националните държави". Началникът на кабинета на Меркел Петер Алтмайер заяви пред "Райнише пост", че предложението на Шулц го е изненадало.

Според него сега би било по-добре политиците да се заемат с конкретни проблеми в Европа, като безработица, защита на външните граници и координиране на икономическа политика. "Дискусията дали Европа да бъде федерална държава, конфедерация или Съединени щати, е за учените и журналистите, не за германската външна политика", каза той.

Маркус Зьодер от ХСС също отхвърли идеята, като заяви за "Велт ам зонтаг", че партията му не иска Гремания да стане "административна единица" на Европейскта комисия в "Европейска свръхдържава". Социалдемократическата партия обаче защити идеята. По думите на външния министър Зигмар Габриел по радио "Дойчландфунк", тя би гарантирала, че гласът на Европа ще се чува на световната сцена, където нараства влиянието на Азия, Латинска Америка и Африка.

Социалдемократите настояват, че изходът от преговорите с консерваторите далеч не е предизвесетн, но Шулц каза вчера, че ако имат шанс да предотвратят бедността на старите хора, да подобрят грижите за децата и осигурят достъпни жилища, те не бива да пропускат възможността. Другите опции са правителство на малцинството на Меркел или нови избори.

СПД не изключва нито една от тези възмоности и новоизбраният генерален секретар Ларс Клингбайл заяви пред "Билд", че незабавно започва подготовка за евентуалниа предизборна кампания. По думите на Каудер консерваторите ще влязат в преговорите готови за компромис, но партията има някои "аблослютно ключови искания", като таван за миграцията и отмяна на правото за събиране на семействата за някои кандидати за убежище.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1780 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
гост

2017.12.11 | 05:56

6
Европа ще е силна само по модела на САЩ.
гост

2017.12.11 | 05:55

4
Европа ще е силна само по модела на САЩ.
someone

2017.12.11 | 05:55

5
нищо подобно по този модел от 20 години Европа е в тотален колапс.

2017.12.10 | 21:56

3
Vsichki kradat!!!!!!!!!!!

2017.12.10 | 19:12

2
ГЕРМАНИЯ Е ПРОТИВ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ. И С ПРАВО. ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА Е ДРУГА РАБОТА.
мечтата на евреите

2017.12.10 | 15:48

1
се разпада.БОГ СЕ РАЗГНЕВИ НА КРАДЛИВИТЕ ЧИФУТИ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини