Новият чешки премиер: ЕС не трябва да ни притиска за мигрантите

  • 09 декември 2017 14:05

  • 1790
  • 3
Новият чешки премиер: ЕС не трябва да ни притиска за мигрантите
© Getty Images/Guliver (архив)

Новоназначеният чешки премиер Андрей Бабиш заяви, че Европейският съюз не трябва да оказва натиск на чехите заради отказа им да приемат търсещите убежище, тъй като това би могло да укрепи крайните партии в страната, предаде Ройтерс.

Европейската комисия обяви в четвъртък, че дава на съд Полша, Унгария и Чехия, защото не са приели на своя територия квотата от кандидати за убежище, определена им от приетия преди две години план на ЕС.

Бабиш, чието правителство се очаква бъде назначено от президента Милош Земан на 13 декември, повтори позицията на страната си за мигрантите.

"(Европейската) комисия може да оттегли обвинението във всеки един момент. Трябва да преговаряме за това и да предложим различни модели като охраняване на границите или помощ за други държави. Ние обаче не искаме никакви бежанци", казва Бабиш в интервю, публикувано днес от в. "Право".

Той ще представлява Чехия на срещата на върха на ЕС на 14-15 декември, когато европейските лидери ще обсъдят въпроса за миграцията.

Новият премиер предупреждава, че с настоятелността си по този случай ЕС може да насърчи екстремистките елементи.

"ЕС трябва да разбере, че ако не се вслуша в предложенията ни, ще се засили влиянието на екстремистки партии като (германската) Алтернатива за Германия или (чешката) Свобода и пряка демокрация, чиято стратегия всъщност е да разрушат ЕС", коментира Бабиш пред изданието, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1790 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.01.19 | 16:11

3
Просто самосъхранение и достойнство
давай те ги

2018.01.19 | 16:11

2
нашата Тиква ще ги приеме по заповед на Козяк.

2017.12.14 | 17:55

1
КАКТО ВИЖДАШ ВАШАТА ТИКВА НИНОВА ПОЕМА САМО БОЙКОВИЯ И ТРАЕ

Добави коментар

Водещи новини