Ципрас: В Скопие трябва да спрат с риториката, че те са единствените наследници на Александър Велики

  • 09 декември 2017 13:17

  • 6640
  • 7
Ципрас: В Скопие трябва да спрат с риториката, че те са единствените наследници на Александър Велики
©

"Не трябва да има етническа изолация, не трябва да се връщаме към едни времена на разделение. Това ще е пагубно за Европа. Само с уважение на международните закони, включително на Лозанското споразумение, което е крайъгълен камък за нашия регион. Само така можем да постигнем просперитет", заяви гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли по време на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния, което се провежда в Белград.

Българското председателство ще бъде едно балканско председателство, смята гръцкият премиер. „Приветствам решението на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да организира среща през май на ЕС и Балканите. Тази среща ще покаже, че българското председателство ще бъде балканско“, заяви Ципрас, който смята, че тези четиристранни срещи трябва да продължат. По думите му 2018 година ще е ключова за Западните Балкани.

„Искам да използвам възможността да повдигна още един въпрос, с който от години се опитваме да се справим. Може би 2018 г. ще доведе до положителна развръзка в дискусиите със Скопие, ако правителството предприеме положителни стъпки заедно с нас. Ако те продължават с риториката, че те са единствените наследници на Александър Велики и със своите желания няма да е добре. Трябва да гледат различно на нещата. Ако престанат, аз ще съм първият, който ще се приближи към една обща позиция. Това, което ни разделя е много по-малко от това, което ни обединява“, подчерта Ципрас.

Ципрас представи важните инфраструктурни проекти между четирите страни. Те са в енергетиката и железопътния транспорт. „Гърция, България, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително голяма роля за развитието и придвижването напред целия Балкански регион. Това ще даде по-добра перспектива за цяла Европа“, каза Ципрас.

„Подчертахме значението на газопровода ТАП и неговото завършване, за да може да се достави природният газ от Азербайджан.

По отношение на железопътните връзки Ципрас подчерта значението на два проекта, по които ще се работи. Първият е свързването на Солун с Бургас, Варна и Букурещ. Вторият е изграждането на високоскоростна железница свързваща Солун с Белград, а след това Белград със София.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6640 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.12.11 | 23:10

6
А КОЙ ДРУГ Е? ДА НЕ БИ ВИЕ? ДНЕС МАКЕДОНИЯ Е ТОЧНО ВЪРХУ ЗЕМИТЕ НА ДРЕВНА МАКЕДОНИЯ, А ВИЕ ГРЪЦИТЕ НЕ СТЕ МАКЕДОНЦИ.

2017.12.11 | 23:10

7
Моше Педерот може само да лиже гъза на Александър Велики
До 1

2017.12.10 | 12:28

3
Не ставай смешен. То, че гърците не знаят сега "древни гърци" ли са или "византийци", ама точно пък "македонците" наследници на Саше Педерот, айде стига.

2017.12.11 | 23:09

5
Древните македонци са траки и днес българите са им наследници.
Kik

2017.12.10 | 23:09

4
А бе момче - на балканите няма чиста нация. Балканите са букет от гени- включително и турски. А в Турция пък повечето са славянски гени вече. Изпокрали са сумати славянски жени и деца навремето. Пък много жени и доброволно са си приставали на турските богаташи. Както пристава

2017.12.09 | 21:30

1
На Балканите всички коренни народи са чисти - българи, гърци, сърби, турци и т.н.
Каро

2017.12.10 | 12:27

2
Ето как буферът межди изток и запад така наречените балкани се оказаха регион с цял букет от наследници на най чистокръвните нации.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини