Полша има нов премиер

  • 08 декември 2017 20:36

  • 1608
  • 0
Полша има нов премиер
© pixabay.com

Полският президент назначи днес за премиер финансовия министър Матеуш Моравецки, бивш международен банкер, съобщи АП.

На церемонията в президентския дворец президентът Анджей Дуда каза на Моравецки, че разчита на добро сътрудничество с него и благодари на досегашния премиер Беата Шидло за двегодишната й дейност начело на консервативното полско правителство.
Моравецки бе избран за приемник на Шидло в четвъртък на заседание на управляващата партия "Право и справедливост". Назначаването му трябва да бъде одобрено от парламента, но това до голяма степен е формалност, защото "Право и справедливост" има мнозинство в законодателния орган.

Правителствените промени съвпаднаха с приемането днес в парламента на закони, с които завършва реформирането на съдебната система, въпреки критиките, отправени от Европа, че промените в законите са недемократични, отбелязва БТА, цитирайки АП. Полски медии пишат, че вотът на доверие към новия премиер е планиран за вторник.

Според полския вестник "Жечпосполита" съставът на новия кабинет почти няма да се отличава от досегашния и Шидло ще остане в него като вицепремиер без портфейл. Стратегически промени в правителството, разделяне и обединяване на министерства, може да се очакват след Нова година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини