Държавните горски предприятия ще предоставят 50 000 елхички за Коледа

  • 08 декември 2017 18:25

  • 942
  • 1
Държавните горски предприятия ще предоставят 50 000 елхички за Коледа
© Pixabay

През тази година държавните горски предприятия и техните териториални поделения - горски и ловни стопанства, могат да предложат за нуждите на пазара, в зависимост от търсенето близо 50 000 дръвчета за Коледа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Близо 37 000 от тях са предвидени да бъдат отсечени, а други 12 300 - ще са със запазена коренова система в контейнери, с възможност за засаждане при подходящи условия напролет.

Традиционно в горските територии - държавна собственост, коледните елхи се добиват от специално създадени плантации и горски разсадници, при извършване на отгледни сечи, както и от върховете и клоните на отсечените дървета при други видове сечи.
Коледни елхи се предлагат на пазара и от частни и общински предприятия.

Закупените на едро дръвчета от търговците, следва да са придружени от превозен билет, като към стеблата са закрепени неподвижно контролни пластини, чиито номера са вписани в билета. Всяка законнопридобита елха от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия, трябва да има контролна пластина с индивидуален номер, който е част от превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата.

За елхите, които са със закрита коренова система в контейнери, не е задължително поставянето на пластините.

При контролните проверки горските инспектори ще обръщат особено внимание на истинността и законността на предлаганите на пазара коледни дръвчета, предвиждат се засилени проверки.

Търговците на коледна зеленина, каквато представляват клонките от дрян или други иглолистни и широколистни дръвчета, също трябва да притежават превозен билет, в който да са описани подробно вида и количеството.

При констатиране на нарушения на горското законодателство, гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.

Последвайте канала на

Novini.bg
942 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.22 | 12:59

1
На цената на автомобил.

Добави коментар

Водещи новини