АП: Опитът във финансите е предимство на номинирания за полски премиер Матеуш Моравецки

  • 08 декември 2017 13:40

  • 934
  • 0
АП: Опитът във финансите е предимство на номинирания за полски премиер Матеуш Моравецки
© gettyimages (архив)

Полският финансов министър и бивш банкер Матеуш Моравецки ще внесе в премиерския офис икономически и международен опит, възприеман като предимство на фона на критиките срещу Полша от други членки на Европейския съюз, че води политики, смятани за отстъпление от демокрацията, коментара АП, цитирана от БТА.

Четиридесет и девет годишният Моравецки е смятан от мнозина за един от най-компетентните членове на кабинета и се ползва с доверието на лидера на управляващата партия Ярослав Качински, въпреки че е относително нов в партията. Той става член на "Право и справедливост" (ПиС) едва след като влиза в правителството. Като министър на финансите и икономическото развитие той получи признание за управлението на една икономиката, преживяваща бум през двете години на управлението на ПиС с растеж от над четири процента и рекордно ниска безработица под седем на сто.

Остава въпросът дали Моравецки ще приема указания от могъщия Качински, подобно на подалия оставка премиер Беата Шидло, или ще се опита да следва независим път. Заради своето минало той е в много отношения необичаен избор за популистката ПиС.

Преди да влезе в правителството, Моравецки управляваше обединението "Банк заходни-Велкополски банк кредитови" (BZ WBK), контролирано от испанската "Сантандер груп". Партията, от чието име той ще оглави полското правителство, се стреми да ограничава външното влияние и глобалния капитализъм и повиши държавните разходи за социални програми. Той е син на Корнел Моравецки, изтъкнат антикомунистически активист от 80-години и настоящ депутат. Младият Моравецки започва политическата си дейност в един независим студентски съюз и в организацията на своя баща "Солидарношч валчонца" (Сражаваща се солидарност). За дейността си, по думите му, е бил арестуван и бит от комунистическите сили за сигурност. Следвал е история в родния си град Вроцлав, завършил е факултета по бизнес и администрация във Вроцлавската политехника и има магистърска степен по бизнес и администрация от Икономическата академия във Вроцлав. После специализира в Централния университет на щата Кънектикът, а също в Германия, Швейцария и Северозападния университет в щата Илинойс.

Със своето образование от чужбина и професионален опит Моравецки, който говори английски и немски, може бе е по-подготвен от Шидло да представя страната в чужбина, в момент когато Полша е в конфликт с ЕС заради подготвяна реформа в съдебната система и други политики, възприемани като антидемократични. Той беше в правителствения екип, преговарял за финансовите условия по приемането на Полша в ЕС през 2004 г., после премина в банковия сектор, за да стане накрая председател на управителния съвет на BZ WBK.

Моравецки бе съветник на бившия премиер Доналд Туск, но това изглежда не е попречило на политическата му кариера, въпреки че ПиС смята Туск за враг. Преди да поеме пост в правителството през есента на 2015 г., той бе почетен консул на Ирландия. По-рано тази година стана първият финансов министър на Полша, поканен да участва на министерската среща на Г-20 в Германия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
934 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини