Ски сезонът идва. Но в планината дебнат опасности (видео)

  • 08 декември 2017 10:10

  • 3895
  • 1
Ски сезонът идва. Но в планината дебнат опасности (видео)
© Pixabay

Расте броят на спасителните акции в планината, за което ефект оказва увеличаващото се количество пристигащи за ски сезона у нас туристи.

Наравно с това се покачва и броят на пострадалите в планината.

Много българи си правят застраховка. Но фактът, че има повече нещастия говори, че хората подценяват планината.

Това коментира пред Novini.bg председателят на Планинската спасителна служба при БЧК Веселин Ганчев.

„Планинската спасителна служба винаги е готова. Сега има малка специфика със зимния сезон, който изисква определена подготовка. Използваме моторни шейни, друга снегоходна техника, която трябва и вече е приведена в режим на готовност. Очакваме само ски зоните да открият сезона“, посочи той.

Общо 24 кучета в цялата система на Планинската спасителна служба са обучени да реагират при необходимост. Основно четириногите са локализирани в градовете и близките места до основните ски центрове.

И въпреки че най-добрият приятел на човека е в пълна готовност да окаже помощ, Веселин Ганчев препоръчва преди да се отправим към планината, да проверим прогнозата за времето. ПСС съветва още да се прецени екипировката и физическото състояние.

„Основното, което на нас ни е направило впечатление като недисциплинираност, е по отношение на екстремните скиори и сноубордисти. Особено в района на Банско, където има условия за т.нар. див сняг“, посочи той.

Цялото интервю с председателя на Планинската спасителна служба при БЧК Веселин Ганчев.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
3895 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.08 | 13:08

1
Ски, но за седесарите, те заграбиха народното имане и се кефят по ски-курортите и плажовете на о-в Бали, народът гладува.

Добави коментар

Водещи новини