Въпреки ЕК българските агенции не очакват нов имотен балон

  • 08 декември 2017 06:45

  • 5325
  • 1
Въпреки ЕК българските агенции не очакват нов имотен балон
© Булфото (архив)

Въпреки покачването на цените няма опасност от нов балон на имотния пазар. Сериозен растеж или пък срив на цените през следващата година не се очаква. Това каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на една от големите агенции за недвижими имоти в България - "Имотека", цитирана от "Сега". Коментарът й идва седмица след като Европейската комисия (ЕК) предупреди за обезпокоителен растеж на цените на жилищата у нас.

Тревожният сигнал за силно надценен пазар на имоти бе отправен от ЕК за първи път след влизането на страната ни в ЕС. Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните две години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата, отчетоха експертите на еврокомисията в последния си доклад за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси. Както в. "Сега" писа, по данни на Евростат през втората половина на 2016 г. цените на жилищата са скочили с 12%, а през първото и второто тримесечие на тази година - с по над 8%. Подобни двуцифрени ръстове бяха отчетени преди 10 години, след което се стигна до срива на имотния пазар от 2008 - 2009 г.

Дни след предупреждението от ЕК от друга голяма имотна агенция - "Бългериан пропъртис", отбелязаха, че поскъпването на жилищата поне в София се забавя и вече се наблюдава стабилизиране на цените в този сегмент. От "Адрес" също отговориха на въпрос на "Сега", че няма данни за "имотен балон". Очакванията са цените за следващата година, както и по-високата активност на пазара, да се запазят. Силен ще остане и интересът към новото строителство, тъй като предлагането все още не е задоволило напълно търсенето на този тип имоти. От "Имотека" също не прогнозират по-нататъшен сериозен растеж на цените през 2018 г. По техни данни ръстът на цените в София за реални сделки е между 2 и 4%, и то само за определени райони.

Последните данни за столицата сочат средни цени от около 1000 евро на квадратен метър, а в центъра и някои южни квартали цените достигат 1500 - 3000 евро. Дори и за нови проекти, които са на фаза изкоп, вече има оферти за 1000 - 1500 евро на квадратен метър в определени райони. Подобни цени са изключително рискови, защото се прекрачва разумният срок за изплащане на инвестицията, коментираха финансисти. Според информацията на "Имотека" търсенето на имоти именно с инвестиционна цел обаче продължава. 50% от клиентите предпочитат центъра на столицата заради добрата инфраструктура и най-вече заради инвестиции, чрез отдаване под наем, включително и с платформи за споделено ползване. От тези услуги се възползват най-вече чужденците. Благодарение на нискотарифните авиокомпании и значителния брой туристи, които посещават България, възможностите за отдаване на имоти под наем са изгодни. Според "Адрес" възвращаемостта от имоти в София може да достигне 5-6 на сто.

В исторически план в момента сме свидетели на най-ниските лихви по-кредитите, коментираха от "Имотека". Заради ниския процент на лихвите по депозитите инвестицията в имот се очертава като добър вариант за запазване на стойността на спестяванията. Интересна тенденция е, че намалява делът на хората, които очакват пълно финансиране от банките. Около 40 - 50% е външното финансиране, останалото се покрива с лични средства, според наблюденията на агенцията.Това често е обвързано с двойна сделка - продажба на стар имот и покупка на нов. Малък е делът на надценените апартаменти при продажба на имоти - около 2%.

Качеството на имотите, които в момента се строят, е много по-високо от преди, смятат от агенцията. Инвеститорите в строителство вече се съобразяват с желанията на клиентите. Купувачите вече не избират имотите по цена. Водещ е начинът на живот в определен район, среда и качеството на имота. Не са се оправдали и прогнозите да се търсят по-големи жилища. Купувачите продължават да залагат предимно на двустайни апартаменти, като цената на новото строителство в София не пада под 900 евро на квадратен метър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5325 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.08 | 16:44

1
Типично за България - цените се надуват яко. Мисъл не се влага. Мизерна държава, беден народ и ненормални цени.

Добави коментар

Водещи новини