Харесайте facebook страницата ни

Лондон и Дъблин са много близо до споразумение за общата граница в Северна Ирландия

© pixabay.com

Република Ирландия и Великобритания са много близо до постигане на споразумение за общата им граница в Северна Ирландия, каза високопоставен ирландски представител, цитиран от Ройтерс.

Той прогнозира, че това може да стане факт в близките часове. "Преговорите вървят доста бързо в момента. (Те) продължават", каза цитираният източник. Малко по-рано представител на ЕС съобщи, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще направи изявление за медиите утре рано сутринта в Брюксел, предаде БТА, цитирайки АФП.
 
В понеделник ЕС и Великобритания не успяха да постигнат споразумение за условията по своя развод, като препъни камък се оказа именно въпросът за границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, отбелязва АФП. Това е един от трите основни въпроса през първия етап от преговорите, наред със сметката, която трябва да плати Лондон, и правата на британците в ЕС и на европейците във Великобритания. След като те да бъдат уредени, ще се премине към втората фаза със специален акцент върху търговските отношения, за което британското правителство настоява особено силно.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар