Румен Радев: Двигател на икономическия растеж трябва да са секторите с висока добавена стойност

  • 07 декември 2017 19:59

  • 1756
  • 3
Румен Радев: Двигател на икономическия растеж трябва да са секторите с висока добавена стойност
© Прессекретариат на президента

Двигател на икономическия растеж в България трябва да бъдат секторите с висока добавена стойност.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на среща с представители на Световната банка, съобщиха от прессекретариата на президентството.

На срещата държавният глава призова международната финансова институция да подкрепи със своята експертиза усилията на страната да трансформира своята икономика.

По думите му изострящите се демографски проблеми и енергоемкостта на българската икономика налагат търсенето на качествена промяна и развитие именно на икономическите сектори, използващи висока професионална експертиза и високотехнологични производства.

„През последните години страната ни неизменно отчита стабилни макроикономически показатели – икономически ръст, намаляваща безработица, и те трябва да бъдат използвани за постигането на реална промяна в ежедневието на хората и повишаване на тяхното благосъстояние“, заяви още президентът.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че най-важното е да се създадат привлекателни условия и високоплатени работни места за младите хора, така че те да избират да остават тук.

България може да се утвърди и като страна с центрове за логистична поддръжка и ремонт на авиационна техника от гражданската авиация, посочи държавният глава.

Страната ни разполага с много висококвалифицирани кадри в областта на авиацията и с висши училища, които обучават специалисти.

Президентът Радев запозна представителите на Световната банка и с инициативата за създаването у нас на международен институт за устойчиво развитие с научен център, в който да бъде изграден ускорител на ядрени частици с технология от ЦЕРН.

Президентът отново потвърди необходимостта от всеобхватен подход към Западните Балкани, в който освен за транспортна и енергийна свързаност, да се работи и за по-тясна интеграция в сферата на науката и образованието.

Представителите на Световната банка изразиха готовността си да предоставят своята експертиза по представените от българския държавен глава проекти. Те откроиха и ролята на България като фактор на стабилност и за задълбочаване на регионалната интеграция в Югоизточна Европа.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1756 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.12.08 | 10:47

3
Трябва да спрем да плащаме данъци.Защото издържаме нереформирана крадлива държава.

2017.12.08 | 10:47

2
Кухи фрази от куха държавна институция ! Спокойно България може и без нея !
Кик

2017.12.08 | 09:47

1
Мога да посъветвам всички млади да изчезват колкото може по-скоро и да създават семейства в чужбина. И да не вярват на обещания. В БГ всички политици са теоретици- и омбудсман теоретик също. ТОВА ТРЯБВА- ОНОВА ТРЯБВА И ВСИЧКО СИ ВЪРВИ ПОСТАРОМУ

Добави коментар

Водещи новини