Харесайте facebook страницата ни

ЕК дава под съд Полша, Унгария и Чехия

© pixabay.com

Европейската комисия обяви днес, че дава на съд Полша, Унгария и Чехия, защото не са приели на своя територия квотата от кандидати за убежище, определена им от приетия преди две години план на ЕС, предаде АП.

Страните от съюза решиха през септември 2015 г. да разпределят 160 хиляди бежанци, пребиваващи тогава в Гърция и Италия, между останалите държави членки. Планът предвиждаше в трите страни да бъдат разселени общо 10 хиляди човека, но Полша и Унгария не приеха нито един, а Чехия - само 12. Европейската комисия поиска обяснения, но получи незадоволителни отговори и затова отнесе въпроса към Съда на ЕС.

Мотивите в съдебните искове са, че трите страни "остават в нарушение на своите правни задължения" и "не дават признаци, че ще допринесат за прилагането на решението за презаселване". Планът за презаселване на бежанците бе приет с мнозинство от гласовете на страните членки на ЕС, но представителите на Будапеща, Варшава и Прага бяха против.

Чехия проявява склонност към компромис. Новоназначеният за премиер Андрей Бабиш каза през националната информационна агенция ЧТК, че иска да преговаря с Европейската комисия с цел да бъда спряна съдебната процедура срещу страната.

Полша обаче е непреклонна - днес външният министър Витолд Вашчиковски заяви, че позицията на полското правителство относно мигрантите е непроменена. "Не сме съгласни с решението, предложено преди две години от ЕС", каза той, цитиран от АП. Полското министерство на външните работи съобщи, че е сключило договор с Европейската инвестиционна банка за отпускане на 50 милиона евро помощ за страните под миграционен натиск, главно Ливан, Йордания и Западния бряг, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

В отделно дело ЕК ще съди Унгария заради два нейни закона - за реформата в статута на висшите учебни заведения и на неправителствените организации.

Коментари
Коментари (7)
Коментирай
ii (гост)
09.12.2017 | 08:47

Ега ти съюза някой ще ти казва кой да приемаш в дома си,при това неканен

Рейтинг:
 
3
321 (гост)
09.12.2017 | 07:12

орбан голям го извади, ама и той ще се наведе - само лед няма да лапат - ще има и жило

Рейтинг:
 
23
(гост)
09.12.2017 | 08:47

Ега ти равноправният Е С. Ха, ха, ха... Да съдят Меркел, бе!

Рейтинг:
 
2
Гост (гост)
09.12.2017 | 07:12

Боко чуваш ли?А ти къде си?

Рейтинг:
 
4
тиквата (гост)
09.12.2017 | 07:12

играе кючек с арабския циганин.

Рейтинг:
 
2
(гост)
08.12.2017 | 10:56

мЕК ще им седне на шнура, защото в трите държави няма масова престъпност от имигрантите цигани. Това дразни мЕК до полуда.

Рейтинг:
 
3
Джоко (гост)
08.12.2017 | 16:17

Само БГ слушка в ЕС, другите държави не го броят за слива..!

Рейтинг:
 
5
 
Добави Коментар